Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsähallituslain ongelmat liittyvät johtamiseen

Mielipide
 
Rauno Väisänen

Toimittaja Jyrki Iivosen kirjoitus "Luontoväkeä häädetään kauemmas Metsähallituksesta" (HS Talous 25. 6.) sisältää Metsähallituksen luontopalvelujen toiminnasta harhaanjohtavia väitteitä, jotka on syytä korjata.

Luontopalvelut hoitaa Metsähallituksen julkiset hallintotehtävät. Se on luonteeltaan valtion talousarviosta rahoitettava ja lain mukaan erillinen viranomaisyksikkö, joka on sekä maa- ja metsätalousministeriön että ympäristöministeriön suorassa tulosohjauksessa. Tulosohjaus on hoidettu ministeriöiden tiiviissä yhteistyössä.

Ministeriöt ovat olleet tyytyväisiä luontopalvelujen toimintaan niin suojelu- ja retkeilyalueiden hoidossa kuin eräpalvelujen tuottamisessa. Tyytyväisiä ovat tutkimusten mukaan myös kansalaiset, joille nämä palvelut tuotetaan, ja yksityinen elinkeinosektori, joka hyötyy palveluista.

Todellinen ristiriita metsähallituslaissa ei suinkaan ole kahden ministeriön välinen tai "luonnonsuojelijoiden" ja "metsämiesten" välinen. Ristiriita liittyy juridiseen kysymykseen siitä, missä määrin yleistä etua edistäviä, valtion varoin rahoitettuja julkisia hallintotehtäviä ja toisaalta liiketaloudellista voittoa tavoittelevia liiketoimintoja voitaisiin hoitaa yhden organisaation sisällä, samojen toimielinten toimesta.

Julkishallinnon ja liiketoiminnan yhdistäminen samojen päättävien toimielinten alaisuuteen liiketoimintojen ehdoin johtaisi helposti siihen, että valtio tukisi omaa liiketoimintaansa kielletyin keinoin sisäisen synergian nimissä. Valtion hallinnon rakenteiden tulee ehkäistä tällaisia väärinkäytöksiä eikä luoda niille tilaisuuksia.

Uudessa metsähallituslaissa johtamisjärjestelmän tulee olla selkeä sekä EU:n kilpailulainsäädännön että perustuslain näkökulmasta. Ministeriöiden päätäntävallan vähentäminen julkisten hallintotehtävien johtamisessa ei selkiyttäisi tilannetta, päinvastoin.

Rauno Väisänen
luontopalvelujohtaja
Metsähallitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat