Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntajohtamisen tulee keskittyä oikeisiin asioihin

Mielipide
 
Jyrki Hakkarainen

Viime aikoina on käyty paljon keskustelua siitä, saadaanko tuottavuutta parannettua työaikaa lisäämällä. Keskusteluissa myös hallituksen säästöpäätökset ovat saaneet runsaasti kritiikkiä. On kaivattu vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Tuottavuuden lisääminen on todellisuudessa johtamishaaste. Kuntien tuottavuutta ei saada oleellisesti lisättyä kuntapalveluita karsimalla tai kuntakokoa kasvattamalla.

Kuntajohtamisen perusongelma on se, että kunnissa johdetaan liikaa asioita, ei ihmisiä. Ihmisten motivaatio, osaaminen ja kyvykkyys eivät ole poliittisesti kiinnostavia asioita.

Tämä johtaa siihen, että henkilöstöjohtamisen puutteet valuvat myös kuntien yksikkötasolle. Henkilöstöä tai asiakkaita ei voida siirtää kunnan sisällä joustavasti, työaikapankkia ei osata käyttää, esimiehet ovat alaistensa kavereita, eikä tulostavoitteista edes puhuta. Potkuja ei kunnissa anneta edes ala-arvoisesta työstä, ja sairauspoissaolot ovat liian yleisiä.

Toinen kuntajohtamisen haaste on se, että talous ei ohjaa kuntien toimintaa juuri millään tavalla kuntien palvelutuotannossa eli asiakastyön tasolla. Talousarviot tehdään kasvattamalla edellisen vuoden lukuja palkankorotusten ja hintojen nousun verran.

Kukaan kunnassa ei tiedä, mitä rahalla oikeasti tehdään tai mitä sillä saadaan aikaan. Kuntien esimiehet ovat palvelutuotannon, eivät johtamisen saatikka talousasioiden asiantuntijoita. Tämä johtaa resurssien tehottomaan käyttöön.

Ratkaisu kaikkiin näihin ongelmiin on kuntapalveluiden tuotteistaminen ja tulospalkkaus. Palveluiden tuotteistaminen johtaa henkilöstön viihtyvyyden paranemiseen, joka vähentää sijaistarpeita ja sairauspoissaoloja.

Kun esimiehet saavat kunnon johtamistyökalun, myös tuottavuus eli työn tekemisen määrä lisääntyy huomattavasti.

Jos panostetaan johtamiseen, kuntasektorin toiminta tehostuu helposti useiden miljardien eurojen arvoisesti. Ei tarvitse puhua säästöistä tai toiminnan supistamisesta. Oikeisiin asioihin keskittyvällä kuntajohtamisella on myös kuntalaisille merkitystä.

Kun tuotteistamisen kautta opitaan laskemaan toiminnan todelliset kustannukset, voidaan keskittyä palvelutuotannon kehittämiseen, ei supistamiseen.

Erityisen suuri merkitys tuotteistamisella on kuntien ostopalveluissa ja kuntayhtymien tuottamissa palveluissa, joiden todelliset kustannukset jäävät miltei aina hämärän peittoon. Kun palvelun lopulta maksaa veronmaksaja, ei palveluiden tuottajilla ole todellista painetta tuottaa palveluita mahdollisimman tehokkaasti.

Tulevan sote-ratkaisun onnistuminen edellyttää todellisten kustannusten selvittämistä ja toiminnan tehostamista paremman johtamisen avulla.

Jyrki Hakkarainen
varatuomari, Salo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat