Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Välimeren kriisitilanteessa on kysymys ihmisistä

Mielipide
 
Ritva Siikala

Sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan "Euroopan siirtolaiskysymys ja turvapaikanhakijoiden määrän valtava kasvu ovat eurooppalainen ongelma, johon pitää hakea eurooppalaisia ratkaisuja" (HS Kotimaa 26. 6.). Koska Suomi on kiinteä osa Eurooppaa, Suomen on etsittävä tilanteeseen ratkaisuja.

Tähän saakka poliittinen keskustelu Välimeren kriisitilanteesta on ollut kammottavaa. Ei me voida ottaa "niitä". Ei Suomeen mahdu enempää. "Ne" tulevat kalliiksi. "Niistä" tulee ongelmia. Pakolaisista on puhuttu ikään kuin he eivät ihmisiä olisikaan. Kuin tuhansien ihmisten hukkuminen Välimeren aaltoihin olisi vain ikävä juttu, joka ei kuulu meille.

Kansainvaelluksia on ollut aina. Ihmiset pakenevat ja etsiytyvät paremman elämän pariin. Niin ovat suomalaiset tehneet, ja niin ovat tehneet lähes kaikki muutkin.

Tällä hetkellä sodat ja köyhyys ajavat ihmisiä kohti Eurooppaa. Eurooppa on ollut satoja vuosia maailman valtias, joka on hyödyntänyt valtaansa oman hyvinvointinsa rakentamiseen. Siitä joudutaan maksamaan vielä kauan. On tärkeää, että Eurooppa pitää kiinni moraalisista arvoistaan: vahvojen on autettava heikompiaan.

Ihmettelen, että kristinuskon nimiin vannovat poliitikot ovat väistäneet Raamatun kehotuksen: rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Miten he voivat rajoittaa lähimmäisenrakkautensa pieneen piiriin, johon mahtuu vain samoin ajattelevia, samanvärisiä ihmisiä?

Kyllä Kristuskin hämmästelisi, jos olisi tätä menoa seuraamassa.

Ritva Siikala
teatteriohjaaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat