Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omaiset sivuutetaan psyykkisesti sairaan hoidossa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen julkista terveydenhoitojärjestelmää pidetään ensiluokkaisena ja toimivana. Ainakin yhdessä kohdassa järjestelmän hammasrattaat kuitenkin jumittavat. Täysi-ikäisen ihmisen omaiset sivuutetaan, vaikka kyse olisi niinkin vakavasta mielenterveyden häiriöstä kuin todellisuudentajua hämärtävästä psykoottisuudesta.

Psyykkisesti sairas lähiomaiseni katosi sekavana ja harhaisena kotoaan jäljettömiin, joutui auto-onnettomuuteen ja sai sen jälkeen passituksen suljetulle psykiatriselle osastolle ilman, että meillä omaisilla oli käsitystä siitä, mitä hänelle on tapahtunut. Omaisten huolta ei helpottanut se, että tietoja potilaasta ei annettu edes kysyttäessä.

Lähiomaiseni jäljittäminen kesti pari viikkoa. Se edellytti salapoliisitöihin verrattavia jäljitysketjuja ja lukuisia puhelinsoittoja eri puolille Suomea. Jos me omaiset emme olisi olleet aktiivisia, läheistämme olisi todennäköisesti pidetty suljetulla osastolla kuukausikaupalla ilman, että meillä olisi ollut asiasta aavistustakaan.

Omaisten sulkeminen hoidon ulkopuolelle vaikeuttaa myös terveydenhuoltohenkilöstön työtä, koska sekavana löydetty ihminen tuskin pystyy kertomaan – tai haluaa kertoa – koko viidentoista viime vuoden sairaushistoriaansa. Niinpä hoidon kannalta ratkaisevan tärkeitä yksityiskohtia saattaa jäädä pimentoon. Kaikkea tietoa ei löydy julkisista järjestelmistä, koska monien tärkeimmät hoitokontaktit ovat yksityisellä sektorilla.

Miksi muistisairaan ihmisen asioissa omaisten on helppo olla yhteyshenkilöinä potilaan ja sairaalan henkilökunnan välillä, mutta vakavasti psyykkisesti sairaan omaiset suljetaan hoidon ulkopuolelle? Miksi näin tehdään, vaikka kyseinen ihminen olisi ilmiselvästi kykenemätön huolehtimaan itsestään ja asioistaan?

Niin kutsutulla Keroputaan mallilla on saatu erinomaisia tuloksia, kun hoitoon on otettu potilaan lisäksi koko hänen lähipiirinsä ja osapuolia kuunnellaan avoimen dialogin periaatteiden mukaisesti. En voi olla ihmettelemättä, miksi kyseinen malli ei edelleenkään saa kunnolla jalansijaa, vaikka tulokset ovat vakuuttavia.

Psyykkinen sairaus koskettaa potilaan koko lähipiiriä, koska ihmisen mieli sairastuu aina suhteessa siihen sosiaaliseen yhteisöön, jossa hän elää. Myös hoidon pitäisi lähteä tästä lähtökohdasta. Ihminen on erottamaton kokonaisuus, jossa on fyysisen ja psyykkisen lisäksi myös sosiaalinen puoli.

Isosisko
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat