Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan tilanne muistuttaa romahdusvaarasta

Mielipide
 
Keijo Penninkilampi

Voiko maksukyvyttömyystilaan ajautunut valtio romahduttaa maailman rahajärjestelmän? Tuskin sentään, mutta Kreikan tilanne kyllä hermostuttaa pankkijärjestelmää. Jos useampi valtio joutuisi maksukyvyttömyystilaan, tilanne olisi jo vaarallinen.

Asian vakavuuden ymmärtämiseksi tulee tarkastella maailman rahajärjestelmää. Kuten sen toimintaa ymmärtävät tietävät, nykyinen rahajärjestelmä perustuu jatkuvaan kasvuun. Jos ei ole kasvua, talous taantuu ja lopulta romahtaa.

Miten jatkuva kasvu rahoitetaan? Eri tahoilla tapahtuvaa talouden kasvua voidaan tietysti rahoittaa eri tavoin. Globaalisti tarkasteltuna kasvu kuitenkin rahoitetaan viime kädessä velalla eli keskuspankkirahalla. Rahajärjestelmä toimii niin kauan kuin jossain päin maailmaa on kasvua eli investointeja, elvyttämistä ja ostovoiman lisäämistä.

Paljon vientituloja ja ulkomaisia pääomasijoituksia saavien valtioiden tilanne säilyy hyvänä. Muiden talous taantuu. Julkisen talouden sopeuttamisella ja rakennemuutoksilla talouden tekohengitystä voidaan jatkaa jonkin aikaa. Itsestään selvää on, että saman rahamäärän kierrättämisellä asiaa ei ratkaista.

Miten rahajärjestelmän toiminta pystytään takaamaan, jos koko maailma taantuu ja velat jäävät maksamatta? Ratkaisu voisi löytyä sellaisesta järjestelystä, jossa valtioiden tietyt infrainvestoinnit rahoitettaisiin keskuspankkivelalla ilman takaisinmaksuvelvoitetta.

Hypoteettisesti ajatellen järjestely saattaisi toimia, jos inflaatiovaaran torjunta hoidetaan tehokkaasti.

Keijo Penninkilampi
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat