Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bilbaon vetovoima ei perustu museon nimeen

Mielipide
 
Pekka Kario

Taidemuseohanke, joka on haudattu jo pariin otteeseen, elää vielä joidenkuiden haaveissa Helsingin tulevana vetonaulana. On vaikea ymmärtää, miksi jotkut päättäjät yhä pitävät tätä amerikkalaisen säätiön ajamaa, laajasti suomalaisen yhteiskunnan ja yksityisten kustannettavaksi kaavailtua rakennusta tavoiteltavana hankkeena.

Toisin kuin yleisesti kuvitellaan, Guggenheim ei ole mikään mittava, maailmanlaajuisesti tunnettu taidemuseoketju. Sellaiseksi se on pyrkinyt, mutta laihoin tuloksin. Tällä hetkellä toimii kolme museota: New York, Venetsia ja Bilbao. Lopetettuja hankkeita ovat olleet México (2009), Las Vegas (2008), Berliini (2012) ja Vilna (2010). Vielä toiminnassa olevista tunnetuin on Bilbaon museo, joka todella vetää kävijöitä ja on tehnyt aikaisemmin tuntemattomasta kaupungista merkittävän turistikohteen.

Bilbaon saaman menestyksen huumassa unohdetaan, että museon vetovoima ei suinkaan johdu Guggenheim-säätiöstä vaan rakennuksen ainutlaatuisesta arkkitehtuurista. Frank Gehry on luonut vertaansa vailla olevan monumentin. Kävijöiden mielenkiinto tilojen modernin taiteen näyttelyihin on vähäistä verrattuna itse rakennuksen ihasteluun.

Baskimaan kulttuuriministeri Blanca Urgell on toivonut museon irrottautuvan Guggenheim-kytköksestä. Se antaisi kaupungille nykyistä vapaammat kädet näyttelyjen järjestämiseen.

Suunnittelukilpailua järjestettäessä unohtuu, että Bilbaon museon kaltaisia, mielenkiintoa herättäviä rakennuksia ei juurikaan synny kilpailujen kautta. Ne ovat ainutlaatuisia, yksi tuhansista.

Abu Dhabiin on nyt tekeillä Guggenheimin museo. Siellä juju on ymmärretty: suunnittelijaksi on valittu juuri Frank Gehry, jonka muutkin aikaansaannokset ovat maailman kuuluja.

Moderni taide, johon Guggenheimin teokset kuuluvat, ei ole suurten kansanjoukkojen vetonaula. Vanhojen mestareiden teokset sen sijaan vetävät kävijöitä niin Lontoossa, Pariisissa kuin Firenzessäkin – unohtamatta Ateneumia, jonka vakituiset ja vierailevat näyttelyt tuovat katsojia jopa sadointuhansin.

Pekka Kario
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat