Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa-aikatyö ei ole aina työntekijän oma valinta

Mielipide
 
Antti Veirto Sirpa Leppäkangas

Sitran osa-aikatyöselvitys toi arvokasta lisätietoa osa-aikaisten työntekijöiden kokemasta hyvinvoinnista. HS:n uutisointi (13. 6.) antoi osa-aikatyöstä kuitenkin varsin kapean kuvan.

Olemme yhtä mieltä Sitran kanssa siitä, että osa-aikatyö tarjoaa parhaimmillaan erinomaisen väylän työelämään. Se on monelle myös mahdollisuus yhdistää työtä ja muuta elämää.

Vaatimustemme keskiössä ovat kuitenkin ne noin 100 000 työntekijää, joille työsuhteen osa-aikaisuus ei ole oma valinta. Heidän taloudellinen asemansa on heikko. Entistä useammalle heistä osa-aikatyöstä on muodostumassa pysyvä työn tekemisen muoto.

Pitkittyessään osa-aikatyö johtaa yksilön kannalta kestämättömiin toimeentulo-ongelmiin. On vaikea nähdä sosiaaliturvajärjestelmää, joka mahdollistaisi osa-aikaiselle työntekijälle säällisen toimeentulon vuosien tai jopa koko työuran mittaisen ajan. Siksi vertaus esimerkiksi opintotukijärjestelmään ontuu.

Vuonna 2014 osa-aikatyöntekijöistä lähes 70 prosenttia oli naisia. Siksi kysymys on myös tasa-arvosta: naiset työskentelevät miehiä tyypillisemmin pienipalkkaisilla aloilla. Heidän ansioitaan pienentävät myös vähäiset työtunnit. Onkin ennakoitu, että vastedes työväestöön kuuluvista naisista yhä useampi päätyy eläkeläisköyhäksi.

Eri ammattiryhmät ja toimialat ovat muutoinkin hyvin erilaisessa tilanteessa. Osa-aikatyötä tekevistä myyjistä puolet on osa-aikaisia vastentahtoisesti ja vain neljä prosenttia lastensa tai omaistensa hoidon vuoksi. Sen sijaan asiantuntija-ammattien osa-aikaisista 20 prosenttia hoitaa lapsiaan tai omaisiaan työn ohessa.

Työnantajalähtöinen osa-aikatyö johtaa myös heikompiin kehittymismahdollisuuksiin. Tämä ei ole yritysten etu etenkään tilanteessa, jossa haetaan keinoja tuottavuuden parantamiseksi. Työsuhteiden laadulla on merkitystä myös alan houkuttelevuudelle: TNS Gallupin barometrin mukaan vain alle kymmenen prosenttia aikuisista arvioi, että kaupan alalla ja ravintola-alalla on mahdollista päästä riittäviin ansioihin.

Edellisen hallituksen tekemät muutokset, jotka koskivat työttömyysturvan 300 euron suojaosaa sekä joustavaa hoitorahaa, paransivat mahdollisuuksia ottaa osa-aikaista työtä vastaan. Tätä kehittämistyötä on syytä jatkaa.

Elämiseen riittävä palkka on perusta, joka mahdollistaa sitoutumisen myös liiketoiminnan tavoitteisiin. Siksi uudistamista kaipaa ennen kaikkea työn teettämistä koskeva lainsäädäntö. Sen tulee taata työntekijälle nykyistä paremmat oikeudet kokoaikatyöhön.

Yhtä lailla on turvattava tilaisuus tehdä työtä osa-aikaisesti silloin, kun se on työntekijän oma tahto. Osa-aikatyön teettäminen tulee kanavoida niin, että sekä työntekijät että työnantajat voittavat. Uskomme, että se on mahdollista.

Antti Veirto
yhteiskuntapoliittisen yksikön päällikkö
Sirpa Leppäkangas
työaika- ja palkkausjärjestelmäasiantuntija
Palvelualojen ammattiliitto PAM ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat