Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lehtien jakaminen yöllä on vaarallista ja tarpeetonta

Mielipide
 
Ella Vihelmaa

Ilahduin huomatessani, että sanomalehti rohkenee nostaa keskusteluun lehdenjakajille sattuvat työtapaturmat (HS Kotimaa 27. 6.). Harvan ihmisen motorinen valppaus on parhaimmillaan kello 1–6, jolloin lehdenjakajat ravaavat rapuissa kuin viimeistä päivää päästäkseen joskus nukkumaankin.

Juoksemisesta huolimatta tuntipalkka on pieni. Lisäksi aamuyöstä on liikkeellä väkeä, joka voi aiheuttaa vaaratilanteita: lehdenjakaja kaadetaan tai hän saa polkea raskaalla pyörällään karkuun.

Isoin tapaturmariski lienee niillä jakajilla, jotka kiertävät piiristä piiriin vakituisten jakajien vapaaöinä, sairauslomilla ja vuosilomilla. Pimeässä kompastuu helposti odottamattomissa paikoissa oleviin aitoihin ja muihin esteisiin, ja aamulla voi herätä puhelimen pirinään, kun esimies valittaa väärään laatikkoon menneistä lehdistä. Monissa omakotitaloissa on useita postilaatikoita, ja jakajan pitäisi pystyä päättelemään aamuyön pimeydessä, mistä laatikosta lehti halutaan poimia luettavaksi.

Luullakseni lehdenjakajille sattuu vapaa-ajallakin tavallista enemmän tapaturmia, koska outo päivärytmi sotkee elämää. Olenkin miettinyt, kuinka moni tosissaan tarvitsee paperilehteä ennen aamukuutta.

Lehdenjakajat ovat usein viisaita ja vaatimattomia ihmisiä. Heille olisi helppo keksiä inhimillisempääkin työtä – he voisivat vaikkapa käydä lukemassa uutisia näkövammaisille ja keskustelemassa niistä yksineläjien kanssa.

Ella Vihelmaa
lehdenjakajan puoliso, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat