Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Geenit eivät ole kahle vaan mahdollisuus

Mielipide
 
Petter Portin

Pekka Vahvanen väitti (HS Sunnuntai 28. 6.), että ihmisen käyttäytyminen on suurelta osin biologista ja perinnöllistä. Väitettä hän perusteli muun muassa tutkimustuloksilla, joiden mukaan 45–80 prosenttia ihmisten välisistä älykkyyseroista on selitettävissä geeneillä. Tällaisia mittalukuja kutsutaan genetiikassa heritabiliteetiksi.

Heritabiliteetti on suhdeluku, joka kertoo, miten suuri osuus tietyssä ominaisuudessa havaittavasta muuntelusta tietyssä populaatiossa, joka elää tietyissä olosuhteissa, johtuu geenien muuntelusta. Yksilötasolla käsite on sisällyksetön. Heritabiliteetti ei mittaa sitä, miten tiukasti tai löyhästi kyseisen ominaisuuden kehitys on geenien ohjaamaa. Se ei myöskään mittaa sitä, miten ominaisuuden keskiarvo populaatiossa muuttuisi, jos ympäristö muuttuisi.

Älykkyystestit laaditaan siten, että väestön keskimääräinen älykkyysosamäärä on 100 pistettä. Suomessa väestön älykkyys on vuosikymmenten saatossa lisääntynyt koulutuksen ansiosta niin paljon, että älykkyystestejä on jouduttu useaan otteeseen vaikeuttamaan, jotta keskiarvo pysyisi 100 pisteessä.

Kaikkien ominaisuuksien kehitys riippuu sekä geeneistä että ympäristöstä. Yksilönkehityksen syistä puhuttaessa voidaan erottaa geneettinen komponentti ja ympäristön aiheuttama komponentti. Niiden suhteellinen merkitys on erilainen eri ominaisuuksissa. Ominaisuuden heritabiliteetti populaatiossa voi olla suuri, vaikka geneettinen komponentti yksilönkehityksessä on pieni, ja päinvastoin.

Geenien ja ympäristön ohella yksilön oma toiminta vaikuttaa siihen, millaisiksi hänen ominaisuutensa kehittyvät. Hyvä esimerkki tästä on lihasvoimakkuuden lisääntyminen treenauksen ansiosta. Sen on osoitettu perustuvan geenien toiminnan muutoksiin harjoittelun tuloksena.

Petter Portin
perinnöllisyystieteen emeritusprofessori, Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat