Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikääntyville tarvitaan oma työllisyysohjelma

Mielipide
 
Marja Tähtinen

Suomen työttömistä yli neljännes eli noin 75 000 työtöntä kuuluu ikäluokkaan 45–64-vuotiaat. Suurin osa tästä väestä on työhaluista, ammattitaitoista ja osaavaa työvoimaa, jolla on mahtava tietotaito ja laaja-alainen näkemys työelämän pelisäännöistä.

Näiden ominaisuuksien hyödyntäminen on kuitenkin nyky-Suomessa valitettavan huonolla tasolla: elinkeinoelämän valtuuskunnan keväisen raportin mukaan työllistyminen on jo 40–44-vuotiaille nuorempia ikäluokkia vaikeampaa – ja se vaikeutuu koko ajan iän karttuessa niin, että yli 56-vuotiailla työttömillä ei ole paljoakaan työllistymismahdollisuuksia.

Miltei ainoat vaihtoehdot pysyä työelämässä ovat sijaisuudet, osa-aikatyöt ja pitkäaikaiseen työkokemukseen pohjautuvan yritystoiminnan aloittaminen.

Hallitusohjelma ja siihen liittyvä yhteiskuntasopimus uhkaavat heikentää 45–64-vuotiaiden työllistymistä merkittävästi. Osa-aikatöiden määrä vähenee, kun töissä olevat joutuvat työskentelemään vuodessa sata tuntia aiempaa enemmän. Avoimien työpaikkojen määrä vähenee, kun opiskelijat ja vanhempainvapaalla olevat halutaan töihin entistä aiemmin.

Vuorotteluvapaan poistaminen lopettaa työttömän mahdollisuuden saada sijaisuuksia, ja työllisyysmäärärahojen leikkaukset purevat muun muassa starttirahoihin, joiden turvin voisi käynnistää oman liiketoiminnan.

Työllisyysmäärärahoja on leikattu jo aiemmin, mikä on käytännössä johtanut siihen, että näillä näkymin Uudellamaalla ja Pirkanmaalla ei loppuvuonna ole enää rahaa jaettavaksi.

Eläkeikää on nostettu, ja nyt työttömäksi jäävienkin pitäisi sinnitellä työelämässä ainakin 65-vuotiaiksi asti. Heidän tulisi tänä aikana kerätä vanhuudenturvakseen eläkettä, mutta pahimmillaan heiltä jää jopa 10–20 vuoden työeläkekarttuma ansaitsematta. Niinpä Suomea odottaa tulevaisuudessa entistä suurempi ja huonommin toimeen tuleva eläkeköyhälistö.

Nuorisotyöttömyyden hoitoon on kehitetty erilaisia toimintamalleja. Nyt on pikaisesti kehitettävä uusia strategioita myös ikääntyvien työttömien työllistämiseksi.

Vaihtoehtoja voisivat olla esimerkiksi aikuiskoulutuksen ja -koulutustuen kehittäminen, yritystoiminnan käynnistämisen mahdollistaminen sovitellun ansiosidonnaisen päivärahan avulla, starttirahojen lisääminen yli 50-vuotiaille, eläkemaksujen ja palkkatuen myöntäminen työnantajille sekä vuorotteluvapaan säilyttäminen ja aktiivinen työllisyysneuvonta.

Marja Tähtinen
filosofian tohtori, MBA, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat