Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työsuhdeasunto tulisi tehdä lakisääteiseksi

Mielipide
 
Jarmo Kervinen

Kasvukeskusten ja varsinkin pääkaupunkiseudun ongelma on, että tavallista työtä tekevä ihminen ei löydä halpahintaista tai -vuokraista asuntoa. Asian korjaaminen kuuluu yhteiskunta-aktiivien peruspuheisiin: Halpoja vuokra-asuntoja pitäisi heti rakentaa halukkaille. Vähäosaisia on tuettava. Valtion on jaettava euroja tähän tarkoitukseen. Kuntien on kaavoitettava ja tarjottava sopuhintaisia tontteja.

Ratkaisevaa viisastenkiveä ei vain ole löytynyt. On jäänyt huomaamatta, miksi uusia asuntoja tarvitaan.

Yritykset, laitokset ja muut toimijat pyrkivät ahtautumaan kasvukeskuksiin. Tämä vaatii uusia tekijöitä, mieluiten pienellä palkalla. Tekijät puolestaan tarvitsevat asuntoja. Asunto on työn tekemisen ehdoton edellytys, mutta samalla se on työntekijälle ehdottomasti kallein työn aiheuttama kustannus.

Asiassa on ongelma: maksumies on väärä. Luonnollisempi ratkaisu olisi, että asunnon järjestää se, joka tekijöitä tarvitsee – eli työnantaja.

Entisinä aikoina ratkaisu oli itsestään selvä. Maataloissa on aina majoitettu rengit ja piiat. Papeilla oli pappilat. Opettajavanhemmillani oli koulun yläkerrassa asunto. Tähän malliin pitäisi palata. Halpoja asuntoja alkaisi löytyä, kun niitä etsittäisiin tai tuotettaisiin tavallista tallaajaa isommilla rahkeilla. Olisi vain kirjoitettava lainpätkä:

"Yrityksen, laitoksen tai muun palkanmaksajan on tarjottava työntekijälleen 20 neliömetriä asuntotilaa. Tästä tilasta palkanmaksaja saa periä vuokraa enintään 25 prosenttia työntekijän palkasta. Jos työntekijällä on jo asunto, työnantaja korvaa asumiskustannuksia paikkakunnalla vallitsevaa 20 neliömetrin yksiön vuokraa vastaavalla summalla vähennettynä 25 prosentilla työntekijän palkasta."

Jarmo Kervinen
tekniikan tohtori, arkkitehti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat