Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilukisat Bakussa eivät olleet turhat

Mielipide
 
Vesa Huopana

Helsingin Sanomat kirjoitti urheilusivuillaan (29. 6.) ja pääkirjoitussivuillaan (30. 6.) Azerbaidžanin Bakussa järjestetystä historian ensimmäisestä European Games -tapahtumasta. Näkökulmat olivat kiitettävän analyyttisiä, mutta osittain myös ristiriitaisia ja yksipuolisia.

Urheilusivulla tapahtumaa kutsuttiin propagandaprojektiksi, joka ei osunut maaliinsa. Pääkirjoitussivulla kisoja puolestaan luonnehdittiin menestykseksi Azerbaidžanin itsevaltaiselle presidentille, jonka asemaa kisat HS:n mukaan siis myös pönkittivät.

Azerbaidžanin kaltaiselle, kansallisessa itsenäisyydessään vielä nuorelle sekä suhteellisen tuntemattomalle ja pienelle maalle Euroopan kisojen kaltainen tapahtuma oli merkittävä julkisuusmahdollisuus, jonka se käytti. Kuten HS:kin totesi, kisat pidettiin Euroopan olympiakomiteoiden mandaatilla ja Kansainvälisen olympiakomitean suostumuksella.

Kisoilla oli paitsi urheilullinen merkitys myös merkittävä positiivinen ulottuvuus Azerbaidžanin tunnetuksi tekemisessä. Yleisradion varsin vahva panostus kisojen televisionäkyvyyteen laajensi näkökulmia eurooppalaiseen geo- ja yleispolitiikkaan.

Azerbaidžanin ihmisoikeus- ja sananvapaustilanteessa on paljon parannettavaa. Silti on tarpeellista, että eurooppalaiselta ja globaalilta näkyvyydeltään merkittäviä urheilutapahtumia myönnetään myös Azerbaidžanin kaltaisille, niin sanotuille Uuden Euroopan maille.

Avoimuuden ja tietämyksen lisääminen on aina parempi vaihtoehto kuin paikkaansa Euroopassa hakevien maiden sulkeminen kauemmaksi tai pois kansainvälisestä yhteistyöstä. Kuten HS:n urheilutoimitus osuvasti totesi: "Kun koko maailman kutsuu kylään, ei voi enää kontrolloida, mitä maailma näkee."

Vesa Huopana
sotatieteiden maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat