Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovatko bulevardit uhka – vai mahdollisuus?

Mielipide
 
Mikko Airikkala

Kaupunkisivujen jutussa (HS 28. 6.) kirjoitettiin huolestuneeseen sävyyn kaupunkibulevardien mahdollisista terveyshaitoista. Vähintään samalla tarkkuudella pitäisi miettiä myös sitä, kuinka suurta vahinkoa Laajasalontien kaltaiset väylät tekevät kaupunkirakenteelle tai miten paljon ne vaikeuttavat Helsingin kehittämistä eläväisenä ja ihmisen kokoisena kaupunkina.

Suuret tiet ovat kuin haavoja kaupunkirakenteessa: ne eristävät alueita toisistaan, vievät kohtuuttomasti tilaa ja vaikeuttavat julkisen liikenteen järjestämistä. Tätä voi hahmottaa miettimällä, miltä kantakaupunki näyttäisi ja miten sen elämä muuttuisi, jos Mannerheimintien molemmin puolin olisi 30–60 metriä leveä metsäkaistale, kuten Laajasalontiellä on.

Ihmiset myös muuttavat liikkumistapojaan sen mukaan, mitä liikkumismuotoja on tarjolla.

Jos kodin lähistöllä on moottoritie, jota pitkin kulkee silloin tällöin bussi, liikkumiseen valitaan luultavasti auto, koska se on nopeampi ja luontevampi valinta. Jos taas asuu bulevardin laidalla, jossa voi kulkea samaa väylää raitiovaunulla, pyörällä, bussilla ja autolla, ei valinta enää ole lainkaan niin selvä.

Kaupungin tiivistyessä myös liikkumistavat muuttuvat ihmisten siirtyessä käyttämään aiempaa houkuttelevampia julkisia kulkuvälineitä tai pyörää. Järkevää onkin mahdollistaa monipuolinen liikkuminen eri kulkuvälineillä tiivistä kaupunkia rakentamalla, ei se, että varaamme valtavasti tilaa vain autoliikenteen käyttöön.

Entä terveysnäkökulma? Bulevardimainen rakentaminen ei ole vain suomalainen keksintö. Esimerkiksi Amsterdamissa, Kööpenhaminassa ja Berliinissä on jo nyt paljon Helsingin kantakaupunkia laajempia alueita, jotka on rakennettu bulevardimaisten katujen ympärille. Kuitenkaan en ole huomannut lainkaan valitusta niiden saasteiden täyttämästä ilmasta tai asukkaiden heikentyneestä terveydestä. Sen sijaan samat kaupungit tunnetaan kiehtovina ja eläväisinä paikkoina, joissa palvelut ovat lähellä ja liikkuminen helppoa.

Eikö siis ole selvää, että melu- ja saastekysymyksiin on toimivia ratkaisuja? Mikä tekee Helsingistä niin erityisen, että juuri täällä kaupungin rakentaminen kaupunkina on riski mahdollisuuden sijaan?

Mikko Airikkala
yhteiskuntapolitiikan opiskelija
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat