Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntasopimus voisi kannustaa liikkumaan

Mielipide
 
Teppo Järvinen Janne Leinonen Kauko Koivuniemi

Hallitus on ehdottanut yhteiskuntasopimuksen solmimista työelämän tuottavuuden lisäämiseksi. Sopimuksen ydinsisällöksi on suunniteltu työajan pidentämistä noin 2,5 tunnilla viikossa.

Aloite on odotetusti herättänyt kritiikkiä ja vastustusta. Työelämän tuottavuuden lisäämisestä voitaisiin kuitenkin sopia toisinkin.

Esitämme mallia, jossa yhdistyvät tuottavuuden lisääntyminen, työurien pidentyminen, terveyden edistäminen, sosiaali- ja terveysmenojen pienentyminen ja työeläkevarojen vaikuttavuusinvestointi.

Hallitus on asettanut yhdeksi tavoitteekseen koululiikunnan lisäämisen yhteen tuntiin päivässä. Tällä pyritään ilmeisesti liikunnallisen elämäntavan juurruttamiseen jo nuorena ja sen säilyttämiseen koko elämänkaaren ajan. Mutta entä työssä käyvä aikuisväestö?

Liikunnan puutteesta ja ylipainosta aiheutuvien sairauksien hoitokulut lasketaan miljardeissa euroissa. Pelkästään aikuistyypin diabeteksesta aiheutuu tutkitusti vuosittain yli kahden miljardin euron kokonaiskulut. Sairaus on pääosin ehkäistävissä elintapavalinnoilla, erityisesti liikuntaa lisäämällä. Harvasta asiasta ollaan lääketieteessä näin yksimielisiä.

Saadaksemme massat liikkumaan tarvitsemme kannustimia, jotka eivät lisää liikuntakulttuurissa jo näkyvää polarisaatiota runsaasti liikkuviin ja täysin liikkumattomiin. Työnantajien ja palkansaajien tulisi sopia niistä monista tunnetuista keinoista, joilla kaikkien työllisten terveyttä ja työkykyä edistetään liikuntaa ja terveitä elämäntapoja tukevin kannustimin.

Liikkumattomuudesta johtuvien sairauksien ehkäisy vähentää sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyseläkkeitä – eli se pidentää työuria ja tuottaa mittavat säästöt, kun sote-kulut vähenevät.

Työntekijöiden liikuntakannustimista aiheutuneita kuluja tulee pitää investointina työkykyyn ja tuottavuuteen. Investointiin voitaisiin käyttää lakisääteisiä eläkemaksuja työeläkeyhtiöiltä, kuten nytkin toimitaan asiakaskilpailun ja työhyvinvoinnin nimissä. Tämä olisi Sitran äskettäin julkistaman vaikuttavuusinvestointimallin mukaista ja eettisesti kestävää kansallisen varallisuuden käyttöä.

Esittämämme yhteiskuntasopimusmalli parantaisi terveyttä, työkykyä ja hyvinvointia ja siten lisäisi tuottavuutta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on todennut, että suomalainen yhteiskunta kaipaa "ketteriä kokeiluja". Voisiko työeläkeyhtiöiden investoinnin tuella laadittu terveyskannustinjärjestelmä olla tällainen?

Teppo Järvinen
professori, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Helsingin yliopisto
Janne Leinonen
ylilääkäri, Valtiokonttori
Kauko Koivuniemi
valtiotieteen lisensiaatti
Senior Advisor

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat