Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveysbonukset kannustaisivat liikkumaan

Mielipide
 
Jouko Tikkanen

Professori Teppo Järvinen, ylilääkäri Janne Leinonen ja valtiotieteen lisensiaatti Kauko Koivuniemi esittivät (HS Mielipide 1. 7.) yhteiskuntasopimukseen työajan pidentämisen sijaan kannustimia, joilla massat saataisiin liikkumaan ja näin tuottavuutta voitaisiin lisätä. Samalla säästettäisiin miljardeja euroja terveys- ja sosiaalikuluissa.

Olen liikunnan lisäämisen tavoitteista ja terveysvaikutuksista samaa mieltä. En kuitenkaan usko siihen, että työmarkkinakorporaatiot pystyisivät uudistuksiin. Todennäköisesti tämä yksilöiden ja yhteiskunnan kannalta välttämätön tavoite hautautuisi loputtomaan kiistelyyn.

Näin kuusikymppisenä sitä miettii, millaisia kannustimia ihminen tarvitsee, jotta välttyisi elämäntapasairauksilta. Ehdotan kansalaisten henkilökohtaista sairausvakuus- ja terveydenylläpitojärjestelmää, jota valtio hallinnoi. Sen periaatteena olisi, että julkishallinto maksaisi tietyn osuuden, esimerkiksi puolet, kansalaisten sairauskuluista. Kansalainen voisi tässä systeemissä vakuuttaa itseään lisää – ei rahalla vaan hoitamalla terveyttään.

Bonusta tulevia sairauskuluja varten voisi kerryttää kuntoilulla, painonhallinnalla, terveellisellä ruoalla, tupakoimattomuudella ja päihteettömyydellä. Terveyttä tukevilla elintavoilla kansalainen voisi alentaa tulevia sairauskulujaan niin, että hänen maksuosuutensa ei olisi sen suurempi kuin nykysysteemissäkään.

Terveellisten elintapojen osoittaminen ja mittaaminen aiheuttaa pähkäilyä, mutta asia on ratkaistavissa. Käytetäänhän autojakin katsastuksessa, joten sairausmaksujen minimointia tavoitteleva kansalainen voisi käydä terveyskatsastuksissa määrävälein. Työelämässäkin hänelle voitaisiin myöntää sairauspäivien sijaan terveysvapaita.

On selvää, että tällaista ehdotusta vastaan esitetään tuhat syytä, miksei sitä voisi toteuttaa. On kuitenkin paljon enemmän syitä, miksi se pitäisi toteuttaa. Niistä tärkein on, että nykyjärjestelmällä Suomi on umpikujassa ja hyvinvointivaltio menetetään.

Päättäjiltä tarvitaan nyt rohkeutta tehdä radikaaleiltakin tuntuvia ratkaisuja. Esityksen läpimenoa helpottaisi se, että järjestelmä säädettäisiin alkamaan esimerkiksi alle 40-vuotiaista, jotka voivat vielä muuttaa elintapojaan ajoissa terveellisemmiksi. Erityisryhmät kuten vammaiset tulee tietenkin huomioida.

Yllä kuvatun ehdotuksen toteuttaminen pienentäisi merkittävästi yhteiskunnan kuluja ja täyttäisi kestävyysvajetta. Parasta olisi kuitenkin se, että yksittäisen kansalaisen elämänlaatu ja hyvinvointi paranisivat kohisten – ja aivan ilmaiseksi.

Jouko Tikkanen
Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat