Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esteettömyydestä tinkiminen olisi hölmöä

Mielipide
 
Anssi Kemppi

Pääkirjoituksessa (HS 28. 6.) käsiteltiin asumistuen saajien määrän huolestuttavaa kasvua.

Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että työttömyyden kasvu, suuret asumiskustannukset ja kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puute lisäävät asumistuen tarvetta etenkin pääkaupunkiseudulla. Pääkirjoitus viittasi myös hallitusohjelman suunnitelmiin määräysten purusta ja arveli rakentamisen saavan vauhtia muun muassa esteettömyysvaatimusten lieventämisestä.

Rakentamisen esteettömyydestä tinkiminen olisi lyhytnäköistä ja kallista hölmöläisten peiton paikkausta tilanteessa, jossa Suomi ikääntyy hurjaa vauhtia. Silti hallituksemme on linjannut heti ensi metreillään, että asuntojen esteettömyysvaatimuksia höllennetään.

Hallituksen linjaus jättää vastattavaksi muutaman melko kimurantin kysymyksen. Minne pyyhkiytyy viime hallituskauden aikana ympäristöministeriössä tehty Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma, jossa todettiin, että Suomesta puuttuu lähes 400 000 esteetöntä asuntoa?Missä kovaa vauhtia eläköityvät suuret ikäluokat – joista osa tarvitsee myös HS:n mainitsemia kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja – asuvat parinkymmenen vuoden päästä?

Suomessa on pian kova kysyntä esteettömille asunnoille. Niitä ei maassamme kerta kaikkiaan ole riittävästi.

Huoli esteettömyysmääräysten aiheuttamista suurista kustannuksista on pelkkä myytti. Ympäristöministeriön viime vuonna toteuttama selvitys nimittäin osoitti, että kyse ei ole suurista summista. Monet rakennusliikkeiden edustajatkin myöntävät asian: asuntojen kalleus pääkaupunkiseudulla ei johdu esteettömyysmääräyksistä. Eikä esteettömyydestä tinkimisellä saavuteta mitään muuta kuin lisäkustannuksia tulevaisuudessa.

Ongelma on kustannusten sijaan asenteissa ja tietämyksessä. Liian usein suunnittelija esimerkiksi yrittää laittaa julkisiin tiloihin tarkoitetun wc-tilan asuntoon, vaikka asunnon wc:llä on paljon löysemmät esteettömyyskriteerit. Kyse on siis myös suunnittelijoiden taidoista ja ymmärryksestä.

Pääkaupunkiseudulla tarvitaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, mutta kenen ehdoilla niitä tehdään? Onko nyt niin, että tulevaisuudessa edullisten vuokra-asunnon tarvitsijoiden joukossa ei ole liikkumisesteisiä tai pienituloisia ikäihmisiä ja vammaisia kuntalaisia?

Anssi Kemppi
järjestöjohtaja, Invalidiliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat