Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaaehtoinen suojelu tarvitsee hallituksen tukea

Mielipide
 
Saija Kuusela Kimmo Syrjänen

Hallitusohjelman mukaan luonnonsuojelun taso turvataan ja luonnonsuojelutoimien paikallista hyväksyttävyyttä lisätään. Ohjelmaan on lisäksi kirjattu, että metsien ja soiden suojelua jatketaan vapaaehtoisin keinoin.

Tähän työhön on jo kehitetty toimintamalli: Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma Metso. Se on onnistunut hyvin yksityismaiden suojelussa juuri vapaaehtoisuuden sekä metsä- ja ympäristösektorien sujuvan yhteistyön avulla. Pääosa Etelä-Suomen metsistä ja soista on yksityisomistuksessa.

Hallitusohjelman liitteet ovat kuitenkin ristiriidassa tavoitteiden kanssa. Ympäristöministeriön budjetista esitetään leikattavaksi vuodesta 2016 alkaen luonnonsuojelun toteutusmäärärahoja noin 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Rahoitus putoaisi alle kolmannekseen aiempaan verrattuna. Jo edellisen hallituksen supistamaa maa- ja metsätalousministeriön Metso-rahoitusta ollaan leikkaamassa vielä puoliksi, noin kolmeen miljoonaan euroon. Sillä ei välttämättä pystyttäisi täyttämään edes metsälain vaatimuksia.

Metso on toimiva kannustinjärjestelmä suomalaisen metsätalouden ekologisen kestävyyden lisäämiseen ja metsä- ja suolajiston monimuotoisuuden turvaamiseen. Hallituksen esittämät leikkaukset kohdistuisivat käytännössä suoraan vapaaehtoiseen metsien ja soiden suojeluun.

Metsänomistajat, MTK, metsäteollisuus, tutkijat, luontojärjestöt ja päättäjät ovat kehuneet Metson toimintamallia. Metso on tutkitusti vähentänyt ympäristö- ja metsäalan välisiä jännitteitä sekä lisännyt luonnonsuojelun paikallista hyväksyttävyyttä.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusten mukaan Metsossa suojelluilla alueilla esiintyy uhanalaisia ja harvinaistuvia metsälajeja, joita ohjelma pyrkii turvaamaan. Samoin talousmetsien luonnonhoidossa on tehty ekologisesti onnistuneita ratkaisuja.

Valtion maiden lisäsuojelu kohdistuisi eri tavoin, eikä sillä voida kompensoida esitettyä yksityismaiden vapaaehtoisen suojelun ja luonnonhoidon heikennystä. Leikkaukset näkyisivät metsälajiston uhanalaistumiskehityksen kiihtymisenä.

Suojeluun ja luonnonhoitoon sijoitettu raha kiertää: se vahvistaa paikallistalouksia ja lisää metsien käyttöön liittyvää elinkeinotoimintaa. Hyödyt konkretisoituvat esimerkiksi metsien virkistys- ja matkailukäyttönä. Metsolla voidaan aidosti edistää maaseudun elinvoimaisuutta.

Suomi tarvitsee hyvää luonnonvarojen käytön kestävyyttä ollakseen uskottava biotalouden edelläkävijä kotimaassa ja maailmalla. Myös hallituksen tavoittelema puun käytön tuntuva lisääminen tarvitsee rinnalleen toimivan monimuotoisuusohjelman.

Leikkausten myötä metsänomistajien aloitteellisuutta monimuotoisuuden turvaamisessa ei enää pystyttäisi hyödyntämään täysimääräisesti, mikä uhkaisi sekä ekologista että sosiaalista kestävyyttä. Samalla Suomi ajautuisi yhä kauemmas kansainvälisistä luonnonsuojelun ja ekosysteemien ennallistamisen tavoitteista.

Hyvin toimivan Metso-ohjelman tukeminen ja laajentaminen mahdollistaisi hallituksen tavoitteleman luonnonvaratalouden kestävän kasvun.

Saija Kuusela
biologi, filosofian tohtori, Helsinki
Kimmo Syrjänen
biologi, filosofian maisteri, Lieto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat