Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläisiä ei sovi syyllistää taantumasta

Mielipide
 
Sture-Christian Eklund

Jutussa "Joka neljäs suomalainen elää valtion tuen varassa" (HS.fi 27. 6.) syyllistettiin eläkeläisiä Suomen talousvaikeuksista.

Perusasioista vaiettiin: eläkkeensaaja on vuosikymmenten aikana maksanut eläkemaksujaan. Hän maksaa veroja eläkkeestään ja arvonlisäveroa ostamistaan tavaroista ja palveluista sekä osallistuu kuluttujana monin tavoin Suomen elinkeinoelämän ylläpitämiseen.

Jutun mukaan "hopeahapset ovat selvinneet taantumasta helpommalla kuin työttömät ja palkansaajat, sillä eläkeläisten tulot eivät heilahtele rajusti aikojen muuttuessa". Minkä suuruisia eläkkeet olisivatkaan nyt, jos ne olisivat olleet suhdanteista riippuvaisia?

Jutussa tuotiin esille myös yli 65-vuotiaiden määrän suhteellinen kasvu väestössä. Tämän korjaamiseksi valtaapitävien olisi kauan sitten pitänyt ryhtyä toimenpiteisiin, mutta päinvastoin he ovat estäneet maahanmuuttoa.

Eläkeläiset eivät suinkaan ole ajaneet Suomen taloutta nykyiseen umpikujaan. Sen ovat tehneet huonot poliitikot ja yritysjohtajat.

"Väestön ikääntyessä valtiota rasittavat myös terveydenhuollon kasvavat menot", jutussa jatketaan. Tämänkin valtaapitävät ovat jo kauan tienneet, mutta toimenpiteisiin ryhtymisen sijasta he ovat leikkineet kuurupiiloa ja uhranneet aikaa sote-uudistuksen ja muiden poppakonstien suunnitteluun.

Jättimäiset ja kalliit järjestelmät eivät ratkaise ongelmaa. Eläkeläiset muuten maksavat itse suuren osan sairauskulujaan.

Valtaapitävien annettua äänenkalastusinnossaan valtionvelan kasvaa huimiin summiin on jankutettu siitä, että jälkipolvi joutuu maksamaan meidän velkojamme. Nyt HS:n jutussa syyllistettiin eläkeläisiä siitä, että he kulutuksen sijasta keräävät perintöä jälkipolville. Miten pitäisi oikein menetellä? Pannaanko ranttaliksi? Pääseekö jälkipolvi sitten helpommalla?

Sture-Christian Eklund
diplomiekonomi, eläkeläinen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat