Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palveluasumista tulee järjestää uudelleen

Mielipide
 
Ulla-Maija Laiho

Kotimaansivuilla (HS 1. 7.) kerrottiin Tallinnaan suunniteltavasta vanhainkodista, jossa suomalaisvanhukset saisivat hoivan halvemmalla kuin Suomessa. Jutussa annettiin kuva yksityisestä sektorista, jonka kalliille hinnoille halutaan näin vaihtoehto.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laajaan aineistoon perustuvan, Aalto-yliopistossa syksyllä 2015 tehdyn kustannusvertailun mukaan ympärivuorokautisen hoivan hinta on palveluasumisyksiköissä keskimäärin 126 euroa vuorokaudessa. Kustannus on riippumaton siitä, onko yksikkö yrityksen, järjestön vai kunnan ylläpitämä.

Pääosa kustannuksista on kolmivuorotyön työvoimakustannuksia. Vaihteluväli kustannuksissa on suuri: tehokkaimmat yksiköt puristavat vuorokausikustannukset alle sataan euroon, kalleimmissa mennään lähelle 150:tä euroa. Selittäviä tekijöitä ovat yksikkökoko, työn suunnittelu ja asukasrakenne.

Palvelukonseptia sekä henkilöstömitoitusta ja -rakennetta koskevilla muutoksilla kustannuksia voitaisiin pienentää. Siten nykyistä suurempi määrä vanhuksia saataisiin arjen hyvinvointia ja turvallisuutta tuovien palvelujen piiriin.

Hallituksen normienpurkuhankkeessa tulisikin ottaa erityistarkasteluun palveluasumisen henkilöstömitoitukset ja koulutusvaatimukset. Tähän asti työvoimakoulutuksesta valmistuneiden hoiva-avustajien koulutusta tulee lisätä huomattavasti alan koulutuksessa. Mekaanisesta henkilöstömitoituksesta on siirryttävä palvelutarpeiden mukaiseen työn suunnitteluun.

Vaihtoehtona on tulevaisuus, jossa vain osa vanhuksista saa palvelut – esimerkiksi Tallinnassa.

Ulla-Maija Laiho
yhteiskuntatieteiden kandidaatti
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat