Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluammeko haudata Etykin ajatukset?

Mielipide
 
Pentti Salmela

Suomi on "konsultoinut" eli kysynyt lupaa EU:lta poikkeusluvan myöntämisestä venäläisille pakotelistoilla oleville Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) kokouksen edustajille. Nöyrästi maamme ulkopoliittinen johto on noudattanut EU:n ohjeita eikä ole myöntänyt maahansaapumislupaa. Ymmärrettävästi venäläiset kieltäytyivät saapumasta tässä hengessä järjestettävään rauhankokoukseen.

Aiemmin Suomen ulkopolitiikan peruspilareita olivat puolueettomuus ja pysyttäytyminen suurvaltojen ristiriitojen ulkopuolella. Tämä takasi meille arvostetun aseman maailman rauhanrakentajana. Huipennus oli Helsingissä vuonna 1975 järjestetty Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökonferenssi (Etyk).

Nyt Suomella olisi ollut erinomainen tilaisuus palauttaa Etykin rauhan ja dialogin perintö. Tällaisenaan Suomessa järjestettävä Etyj-kokous on muuttumassa Etykin ajatusten hautaustilaisuudeksi. Samalla kokousta voidaan pitää Suomen puolueettomuuden ja maailman rauhanrakentajan surujuhlana.

Kahdenkymmenen viime vuoden aikana toteutetun ulkopolitiikan seurauksena olemme menettäneet puolueettoman asemamme ja sotkeutuneet syvälle suurvaltojen ristiriitoihin. Taitamattomalla tavalla nykypäättäjämme ovat onnistuneet tärvelemään suurten valtiomiestemme Paasikiven ja Kekkosen perinnön. Samalla ulkopoliittinen asemamme on typistynyt maailman rauhanrakentajasta EU:n nöyrimmäksi juoksupojaksi.

Ulko- ja talouspolitiikka kulkevat käsi kädessä. Vaikka muun EU-alueen talous on osoittanut toipumisen merkkejä, Suomen talous kyntää edelleen syvällä taantumassa. Suomi kärsii EU:n Venäjän-pakotteista muita EU-maita pahemmin.

Olemme pieni maa, jonka on tiukkenevassa maailmantaloudessa käytettävä ja saatava käyttää kaikkia selviytymismahdollisuuksiaan. Niitä ei saa uhrata suurvaltojen valtapolitiikan alttarilla.

Pentti Salmela
Lohja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat