Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avasiko Tsipras Pandoran lippaan?

Mielipide
 
Veikko Halttunen

Kun Kreikka päätti järjestää kansanäänestyksen sille asetettujen lainaehtojen hyväksymisestä, pääministeri Alexis Tsipras kehotti kreikkalaisia äänestämään "ei". Tsiprasin kannanotto nosti myrskyn muiden euromaiden johtajien keskuudessa: annettiin ymmärtää, että Kreikan pääministeri tuli avanneeksi Pandoran lippaan, josta suitsuaa vitsauksia toisensa perään.

Kun vertailee Tsiprasin ja EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin lausuntoja (HS 1. 7.), ei voi välttyä ajatukselta, että Tsipras tuli puolihuolimattomasti nostaneeksi esille EU:ta ja koko globaalia järjestelmää uhkaavan ongelman – demokratian vääristymisen. Jos Tsiprasin puheet ovat olleet röyhkeitä, ovat Junckerin kannanotot uhkailevia ja demokratiaa halveksuvia. Miksi Kreikalta pitää kiristää "oikea" vastaus?

Vaikka Kreikan ero eurosta pelottaa vallanpitäjiä, olisi sekä Kreikan että muiden euromaiden kannalta järkevää, että Kreikan annettaisiin mennä. On kansalaisten väheksymistä, että kuukausitolkulla käydään "neuvotteluja", joiden ei sallita päättyvän kuin yhteen lopputulokseen. EU tarjoaa nyt hyvän esimerkin siitä, mitä globaali näennäisdemokratia tarkoittaa käytännössä.

Veikko Halttunen
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat