Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raiskauksen uhri: Raiskaustuomio on osa uhrin toipumista

Mielipide
 
Toipunut uhri

Silmä silmästä ja hammas hampaasta? Kuinka rikoksesta tulisi rangaista ja mistä näkökulmasta rangaistuksen määrää tulisi katsoa?

Oikeudenmukaisuus elää kulttuurissa. Viime kädessä oikeudenmukaisuuden kussakin valtiossa määrittää kansa. Raiskaus- ja väkivaltarikollisten tuomioita ei pidetä oikeudenmukaisina. Rikoksen uhrina haluan tuoda esiin oman kokemukseni, sillä tässä yhteiskunnallisessa keskustelussa uhrit uskaltavat harvoin korottaa ääntään.

Minut raiskattiin noin kolme vuotta sitten. Tämä tapahtui Espanjassa. Nyt kesäkuun alussa tuli tuomio: neljä vuotta vankeutta ja 12 000 euroa kärsimyskorvausta – hyvin eri luokkaa kuin "kohutussa" Tapanilan tapauksessa.

Olin valmistautunut henkisesti siihen, ettei syytetty saa tuomiota, sillä juridisen koulutuksen saaneena ihmisenä tiesin, kuinka korkea näyttökynnys näissä rikoksissa on. Kuitenkin, kun tuomio tuli, se oli mieletön helpotus. En olisi uskonut, että tuomio olisi niin merkittävä osa toipumistani. Nyt voin jättää asian taakseni. Tätä en osannut etukäteen ennakoida. Vaikka olin psyykannut itseni kaikkiin vaihtoehtoihin, olin vähätellyt mielessäni tuomion vaikutusta.

Vaikka tiesin olevani oikeassa, ratkaisevaa oli, että joku muukin totesi: sinua on loukattu äärimmäisen nöyryyttävästi ja tekijää tulee rangaista siitä.

Puhutaan paljon siitä, että ehdollinen tuomio on parempi kuin ehdoton, jotta rikoksen tekijä pysyy kiinni yhteiskunnassa eikä syrjäydy.

Kukaan ei koskaan kysy, miten uhrin on mahdollista pysyä yhteiskunnan veronmaksajana, jos tekijä on yhä vapaana ja uhri jatkaa itsensä syyllistämistä. Raiskauksen jälkeen uhrin mahdollisuudet päästä takaisin yhteiskuntaan eivät ole hyvät – varsinkaan silloin, jos joutuu pelkäämään tekijän kohtaamista.

Pahimmillaan kysymys on siitä, kumman haluaa saada pysymään kiinni yhteiskunnassa: rikoksen tekijän vai rikoksen uhrin. Lievillä rangaistuksilla yhteiskunta haluaa pitää rikollisen kiinni yhteiskunnassa.

Välillä epäilen, voiko toisen ihmisen raiskannut henkilö aidosti muuttua. Jos voi, auttaako rankaisematta jättäminen niin sanotun parannuksen tekemisessä? Jos ei saa rangaistusta tai se on ehdollisen vankeuden kaltainen varoitus, onko rikoksen tekijällä mitään syytä muuttua, kun hänen toimintansa ei johda mihinkään?

Liian harvoin pohditaan sitä, mikä on rangaistuksen vaikutus uhrin toipumiseen. Myös motiivi ilmoittaa rikoksista vähenee, jos pitkän kärsimyksen jälkeen siitä ei ole mitään hyötyä. Oikeudenkäynti on uhrille mielettömän rankka. Kuka siihen prosessiin haluaa lähteä, jos sillä ei saa oikeutta?

Vaikka rikokset ovat rikkomus yhteiskunnan sääntöjä vastaan, raiskaukset ovat myös rikos uhria kohtaan. Rangaistus ei siis palvele vain yhteiskunnan intressejä, vaan myös uhrilla on oma intressi toipua.

Toipuminen on parhaiten mahdollista silloin, kun saa oikeudenmukaisuutta. Sitä minä sain, Tapanilan uhri ei.

Toipunut uhri
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat