Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muovia tulisi opetella käyttämään oikein

Mielipide
 
Timo Malén

Johanna Sinisalo kirjoitti kolumnissaan (HS Tiede 22. 6.) ihmetellen, että ruokaa pakataan neutronipommin kestävään Barbien kahluualtaaseen.

Olen ollut pitkään muovialalla ja 24 viime vuotta muovialan opettajana. Kirjailijalta ymmärrän toki mahti-ilmaisut. Mutta muovien käytöstä on etuja ja hyötyjä, joita tuodaan harvoin esiin lehtijutuissa.

Öljystä kuluu muovien valmistukseen 4 prosenttia, ja siitä 40 prosenttia pakkauksiin, 20 prosenttia rakentamiseen ja loput kodinkoneisiin, lääke- ja autoteollisuuteen sekä maatalouteen. Suurin osa tuotteista on pitkäaikaisessa käytössä.

Merien jätelautat ovat todella huono asia, mutta niiden vuoksi muovien käyttöä ei pidä lopettaa. On kehitettävä menetelmä, jolla jätelautat saadaan meristä pois, mutta ennen kaikkea on opetettava ihmiset käyttämään muovia oikein.

Mitalilla on aina kaksi puolta. Ellei muovia olisi keksitty, meillä ei kuitenkaan olisi nykyistä elintasoa, lääketieteen uskomattomia keksintöjä, kodinkoneita ja tietotekniikkaa – älypuhelimista puhumattakaan. Entäpä autot, veneet, harrastusvälineet ja vaatteet?

Kaikilla aloilla on menty huimasti eteenpäin esimerkiksi 1960-luvulta. Sinnekö meidän olisi palattava?

Meijerit ja elintarvikkeita valmistavat yritykset ovat kaukana. Ihmiset hankkivat ruokansa marketeista, joissa elintarvikkeet on pakattu lain ja asetusten mukaan kevyisiin ja kestäviin, elintarvikkeet suojaaviin muovipakkauksiin. Suojaamalla elintarvikkeita muovi on vähentänyt maailman ruokahävikkiä. Pakkauksen poisheitto ei tarkoita luontoon tai mereen heittämistä.

Pakkaajat ovat siirtyneet muovisiin ratkaisuihin, koska ne ovat kevyitä, kestäviä ja edullisia. Jos siirryttäisiin takaisin lasiin ja metalliin, materiaalien ja energian kulutus lisääntyisi. Kaatopaikoille raaka-ainetta ei pidä viedä. Suomessa alkaa jo nyt olla melko hyvässä määrin energianpolttolaitoksia.

Yhtä muovilajia olevan PET-pullon pantillinen kierrätys toimii hyvin. Muut elintarvikepakkaukset sisältävät kahta tai monta eri muovilajia. Tällaisia sekamuoveja on vaikeampi kierrättää. Osan teollisuus käyttää itse, mutta suurimmalle osalle paras tapa on polttaa ne energiaksi.

On väärin syyttää muovia siitä, että muovipakkaus heitetään luontoon, se valmistetaan turhaan tai sitä käytetään väärin. Se on ihmisen, ei muovin vika. Ihmisen on opittava käyttämään myös muovia ajatuksella "oikea materiaali oikeaan paikkaan".

Timo Malén
luonnonsuojelija, muovi-insinööri
Lohja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat