Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen tarvitaan uusia voimalaitoksia

Mielipide
 
Antti Ruuskanen

Fennovoiman rakentamislupahässäkkä vaikuttaa eriskummalliselta ja etäiseltä peliltä, jolla ei näyttäisi olevan sen kummempaa merkitystä tavalliselle suomalaiselle sähkön käyttäjälle.

Tällä kertaa asia ei ole sitä, miltä se näyttää. Viime vuodet ovat olleet sähkön käyttäjille edullisia. Sähkön hinta on ollut alhainen. Osaltaan tuulivoiman syöttötariffi on vaikuttanut sähkön markkinahintaan alentavasti. Toisin sanoen veronmaksajien panostus tuulivoimaan on auttanut pitämään sähkön markkinahinnan alhaalla.

Miten tilanne voisi jatkua tulevaisuudessa yhtä edullisena? Ainoa keino on tukea uusien voimalaitosten rakentamista, jotta sähköä olisi riittävästi tarjolla. Mikä tahansa uusi voimalaitos ei tässä asiassa auta, vaan voimalaitokselta on pystyttävä myymään sähköä edullisesti mutta silti niin, että se on voimalaitoksen rakentajalle ja omistajalle kannattavaa.

Periaatteessa valtio voisi tukea kaikkien voimalaitosten omistajia niin, että sähkön hinta pysyisi edullisena. Tätä ajatusta parempana pidetään kuitenkin sitä, että sähköntuottajat kilpailevat keskenään ja sähkön hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan perusteella.

Uusia voimalaitoksia ei välttämättä tarvitse rakentaa Suomeen. Edullisen sähkön riittävä tarjonta Pohjoismaissa takaa edullisen sähkön hinnan kuluttajille myös Suomessa. Voimalaitos Suomessa on kuitenkin parempi kuin ulkomailla, koska sähkönsiirto Ruotsista Suomeen nostaa kuluttajien maksamaa sähkön hintaa Suomessa.

Fennovoiman hankkeessa ei nojata valtion tukeen, vaan voimalaitoksen kannattavuuteen liittyvän riskin kantavat Fennovoiman osakkaat. Tuotanto tulee Suomeen, mikä tukee sähkön hinnan edullisuutta Suomessa.

Antti Ruuskanen
tekniikan lisensiaatti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat