Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastosota maksaa

Mielipide
 
Timo Korpela

Taloustieteen professori Matti Liski pitää Fennovoiman ydinvoimahanketta kalliina tapana varautua poikkeustilanteisiin (HS Talous 3. 7.).

Mihin ihmeen poikkeustilanteisiin? Ajatushan on, että kallis ydinvoimala tuottaa niin sanottua perustehoa, koska sen käyttökulut ovat pienet. Ei kai sähkönkulutus voi olla poikkeustilanne Suomessa? Vai onko ajatus se, että naapurimaista Suomeen saa tulevaisuudessakin luotettavasti ja riittävästi pilkkahintaista sähköä, jonka tukiaiset maksavat noiden maiden kuluttajat ja veronmaksajat? Näin on nyt, mutta en laskisi sen varaan.

Liski sanoo, että "lisäksi ydinvoimala estää muiden investointien syntymisen markkinaehtoisesti". Totta kyllä, markkinataloudessa halvemmat sähkön tuotantotavat valtaavat markkinat ja estävät kalliimpien menestymisen ilman tukiaisia.

Jos vertailukohdaksi otetaan ydinsähkön 60 vuoden kokonaiskustannus tarvittavine siirto- ja varatehokustannuksineen, samoin perustein arvioituina tuuli- ja varsinkin aurinkosähkö tulevat merkittävästi kalliimmiksi. Ne on tuona aikana uusittavakin kahteen tai kolmeen kertaan.

Jos hiili- ja muun fossiilisähkön lisäksi ydinsähkö kielletään, ja vain uusiutuvat sallitaan, uusiutuville ei tietenkään tarvita tukia. Ne voivat – ainakin teoriassa – saada suoraan markkinoilta kustannuksiinsa riittävän hinnan, koska halvemmat kilpailijat puuttuvat. Hinnan nousun maksavat kuluttajat joko markkinahintana, sähköveroina tai muina tukimaksuina. Kuluttajien ja kansantalouden kannalta kannattasi kumminkin käyttää ensin ilmastosodan halvempia aseita.

Timo Korpela
professori emeritus, energiatalous ja voimalaitosoppi, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat