Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psyykkisesti sairaan omaiset jätetään syrjään

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Isosiskon kirjoitus (HS Mielipide 29. 6.) toi hyvin esiin sen, kuinka psyykkisesti sairaiden ihmisten hoidossa omaiset jäävät syrjään. Oma kokemukseni 12 vuotta sairastaneen tyttäreni psyykkisestä sairaudesta on samankaltainen.

Lapsen mielipidettä kunnioitetaan jo 13-vuotiaasta lähtien siten, että ainoille omaisille eli vanhemmille ei kerrota mitään, ei edes lääkkeistä, joita tulisi hakea apteekista. Omaisia ei oteta mukaan vastaanotolle, jos lapsi ei halua.

Psykoterapeutti pyysi lastani arvioimaan 14-vuotiaana, onko hänen kirjoittamansa lausunto sopiva.

Kunnioittaessaan lapsen itsemääräämisoikeutta psykiatrian alan ammattilaiset ja kouluterveydenhoitajat voivat toimia jopa lapsen etua vastaan, kun he eivät ilmoita omaisille itsemurhavaarasta tai teräaseiden kantamisesta.

Olen ollut tilanteessa, jossa lopulta tullimies takavarikoi luvallani lentomatkalle lähdössä olevalta tyttäreltäni mattoveitsen, jonka hän olisi kuljettanut lentokoneeseen kenenkään tietämättä.

Kun saatoin tajutonta tytärtäni ambulanssin mukana ensiapuun, minulle vastattiin ensihoidon antamisen jälkeen asiaa tiedustellessani, ettei ensiapuhenkilökunnalla ole minulta mitään kysyttävää.

Terveydenhuollon toimijat voivat ilmoittaa poliisille potilaan mahdollisesta tekemästä rikoksesta vasta, kun rikoksesta voisi seurata kuuden vuoden vankeusrangaistus. Kuka kykenee arvioimaan tällaista? Myöskään uhan ilmoittamisesta ei ole mitään selviä ohjeistuksia.

Mielestäni tässä ollaan psyykkisesti oireilevien lasten ja nuorten aikuisten kohdalla jo lähellä heitteillejättöä. Samalla vaarannetaan paitsi heidän oma myös meidän kanssakulkijoiden terveys ja turvallisuus.

Nuoren henkilön itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen voi lopulta joissain tilanteissa kääntyä psyykkisesti sairasta nuorta itseään vastaan.

Psykiatrian alan ammattilaiset tarvitsisivat selkeämpiä linjauksia toimintatavoista juridisissa asioissa.

Äiti, terveydenhuollon
ammattilainen itsekin
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat