Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitusohjelma on tyly vammaisille kansalaisille

Mielipide
 
Jouko Hämäläinen Markku Virkamäki

Uusi hallitusohjelma iskee kipeimmin pienituloisiin, erityisesti kansaneläkkeen varassa eläviin vammaisiin kansalaisiin. Indeksijäädytys, lääkekorvausten pienentäminen, taksimatkakorvausten omavastuun suurentaminen, sähkö-, kiinteistö- sekä lämmityspolttoaineiden verojen korotukset sekä palvelumaksujen nostot ovat kohtuuttomia pienituloisille.

Eniten asumistukea menettävät itsenäisesti asuvat eläkkeensaajat. Asumistuen leikkaus vähentää takuueläkettä saavien ja vuokralla asuvien vammaisten henkilöiden käytettävissä olevia tuloja enimmillään 100–130 euroa kuukaudessa. Vähennyksen suuruuteen vaikuttavat asunnon sijainnin ohella asunnon koko ja käyttäjän apuvälineet. Eniten häviävät ne, joilla on pienimmät tulot suhteessa asumiskustannuksiin.

Itsenäinen asuminen ja sen tukeminen ovat keskeisiä keinoja kalliin laitosasumisen purkamisessa. Leikkausten seurauksena kasvava määrä vammaisia kansalaisia joutuu elämään köyhyydessä ja heidän ostovoimansa vähenee entisestään. Luvattu takuueläkkeen korotus 20 euroa kuukaudessa ei tilannetta miksikään muuta.

Helmikuussa 2015 julkaistussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportissa todetaan, että perusturva ei Suomessa riitä elämiseen. Kuluttajatutkimuskeskus laski vuonna 2014 minimisummat, joilla voi elää kohtuullisesti. Yksin asuvalla se on asumisenmenojen jälkeen 675 euroa kuukaudessa ja eläkeläisellä 605 euroa.

Raportti osoittaa, että perusturvan varassa elävän tulot jäävät 71 prosenttiin minimistä: yksin asuville 479 euroa kuussa asumismenojen jälkeen ja 430 euroa eläkeläisille. Perusturvalla tarkoitetaan Kelan kautta tulevaa sosiaaliturvaa. Vammaisten henkilöiden tulot muodostuvat käytännössä takuu- ja kansaneläkkeestä.

Leikkaus johtaa vammaiset eläkkeensaajat pysyvästi toimeentulotuelle. Tämä ei ole ihmisarvon eikä ihmisoikeuksien mukaista. Se johtaa myös sosiaalityön ja hallintokustannusten kasvuun kunnissa, kun eläkkeensaajat joutuvat yhä enemmän turvautumaan kunnan kustantamaan toimeentulotukeen. Toimeentulotukimenojen kasvu syö samalla ison osan muutoksella tavoitellusta säästöstä.

Suomi on ratifioimassa YK:n vammaisten ihmisten oikeuksia koskevan sopimuksen. Vetoamme Juha Sipilän (kesk) hallituksen sosiaaliseen omaantuntoon, jotta hallitus ottaa asumistukiasian uuteen tarkasteluun ja peruu tavoitteensa asumistukien yhdistämisestä. Tavoitellun 123 miljoonan euron leikkauksen seuraukset kohdistuvat kovimmin maamme köyhimpään kansanosaan, eri tavoin vammaisiin ihmisiin.

Jouko Hämäläinen
toimitusjohtaja
Savon vammaisasuntosäätiö
Markku Virkamäki
toiminnanjohtaja
Kehitysvammaisten palvelusäätiö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat