Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaatopaikan lähinaapurit eivät kiinnosta Espoota

Mielipide
 
Hannele Kerola Timo Rauhanen

Espoon Ämmässuolla on viime vuosina tehty massiivisia kallion räjäytystöitä. Espoon kaupunki ja räjäytyksistä vastaava Rudus Oy ovat lupaehtojen mukaisesti tilanneet lähikiinteistöjen kaivovesiselvityksen. Tulokset ovat järkyttäviä: kahdeksan kaivoa asetettiin viime vuonna käyttökieltoon.

Keskeisin syy tähän on suolistoperäinen kolibakteeri, jonka löytyminen kaivovedestä tarkoittaa yksiselitteisesti ulosteperäistä saastumista.

Kaivovesiselvityksen tekijä Ramboll Oy ihmettelee asiaa: "kiinteistöjen läheisyydessä ei ole sellaisia päästölähteitä, jotka voisivat aiheuttaa laajamittaista pohjaveden pilaantumista bakteereilla". Syyllisiksi todetaan kiinteistöjen omistajat siitä huolimatta, että lähes kaikkien kolibakteerikaivojen kiinteistöllä on umpisäiliö vesikäymälän jätteitä varten.

Nuuksio-seura ja lähialueen asukkaat ovat tarjonneet omaa apuaan mysteerin selvittämiseksi. Muutaman sadan metrin päässä Rudus Oy:n räjäytystyömaasta sijaitsee Ämmäsuon vanha yhdyskuntajätteen kaatopaikka. Sen pohjan on jo vuosikausia tiedetty vuotavan, ja viemäröitävästä suotovedestä löytyy säännöllisesti kolibakteereita. On hyvin todennäköistä, että räjäytykset ovat aiheuttaneet bakteerien ohjautumisen pohjavesiin ja sitä myötä kaivoihin.

Saastunut kaivovesi vaarantaa asukkaiden terveyden. Espoo ei kuitenkaan näe tarvetta rahoittaa alueen vesihuoltoa. Kysymys ei ole edes suuresta summasta, koska vesijohto ja viemäri ovat jo aivan naapurissa.

Kesän kynnyksellä kaupungin tekninen lautakunta hyväksyi äänestyksen jälkeen virkamiesten esityksen, jonka mukaan vesihuoltosuunnitelmaa ei käynnistetä. Vauraassa Espoossa, viiden minuutin ajomatkan päässä kaupunginjohtajan kauniista kartanosta, Ämmässuon naapurissa asuvat veronmaksajat kantavat talousvetensä huoltoaseman vesipostista. Tekisi mieli kysyä espoolaisilta päättäjiltä: kuinka te kehtaatte?

Hannele Kerola
puheenjohtaja
Timo Rauhanen
varapuheenjohtaja
Nuuksio-seura ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat