Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perinteinen sähkölämmitys on lähes elinehto

Mielipide
 
Gustaf Åberg

Suomen sähköenergian tuotannossa sähkönkulutuksen huipputehotarpeet ja niistä seuraavat ongelmat nousevat tulevaisuudessa ratkaisevaan merkitykseen sähkön riittävyyttä ja toimintavarmuutta tarkasteltaessa – ei niinkään vuositason energiankulutus.

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Matti Liski esitti ratkaisuksi (HS Talous 3. 7.) perinteisen sähkölämmityksen hyödyntämistä kysyntäjouston mahdollistamisessa. Totta onkin, että sähkölämmityksen soveltuvuus siihen on erinomainen ja sen avulla voidaan saada melkoinen helpotus huippukuormitusten ongelmatilanteisiin.

Viime aikoina voimakkaasti yleistynyt sähkölämmitysmuoto on erilaiset lämpöpumppuratkaisut. Energiankäytön seurantatutkimuksissa (Tamk/Vuores) on havaittu, että kun lämpöpumput toimivat päälämmitysmuotona, ne aiheuttavat merkittävästi suuremmat sähkön kulutuksen huipputehopiikit perinteisempään suoraan sähkölämmitykseen verrattuna. Päälämmitysmuotona toimivia lämpöpumppuratkaisuja ole mahdollista ohjata tiheästi päälle ja pois, kuten perinteisempää sähkölämmitystä, kysyntäjouston edellyttämällä tavalla.

Samaisessa seurantatutkimuksessa kävi ilmi myös se, että perinteinen suora sähkölämmitys ei aiheuta käytännössä juuri lainkaan tehokulutuspiikkejä. Tämäkin vanha myytti on siis joutunut väistymään totuuden tieltä.

Näyttääkin voimakkaasti siltä, että perinteinen sähkölämmitys on lähes elinehto, jos haluamme turvata sähkön riittävyyden ja toimintavarmuuden tulevaisuuden Suomessa.

Gustaf Åberg
sähköinsinööri
Kirkkonummi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat