Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mäntytukkien mittauksia on tulkittu virheellisesti

Mielipide
 
Jouko Laasasenaho

Helsingin Sanomat julkaisi 27. 6. näyttävästi metsäteollisuuden väitteen tukkien virheellisestä mittauksesta. Kysymys ei ollut mistään virheellisestä mittauksesta, vaan joissakin tapauksissa laskennassa tapahtuvasta puun tyven muodon tulkinnasta virallisesti sovituissa mittausmenetelmissä.

Uutisessa sanottiin virheen tapahtuvan 1,3 metrin alueella tyvellä, ja uutisessa puhuttiin ilman ostamisesta miljoonilla. Toivottavasti Lukessa ollaan sen verran asiantuntijoita, että ymmärretään mistä ilmiössä on kyse.

Muutama seikka on syytä tuoda esiin, jotta lukijoille ei jäisi aivan väärää mielikuvaa.

Puiden rungon tilavuutta runkokäyrillä laskettaessa tilavuuteen lasketaan mukaan runkopuu ylimmän kaatoa haittaavan juurenniskan yläpuolella. Juurenniskan korkeus männyllä on keskimäärin noin yhden prosentin korkeudella. Kuusella ja koivulla juurenniska on selvästi ylempänä.

Tähtikuvioisia männyn tukin tyviä näkee yleensä vain pinoissa, joiden puut on kaadettu moottorisahalla, mutta tällöin tukkien tilavuus mitataan erilaisella tavalla. Hakkuukonetta käytettäessä jää yleensä pitempiä kantoja, jolloin metsänomistajilta jää tiliä saamatta mutta hakkuukoneen sahanterä ei kulu nopeasti. Tällöin ostaja maksaa ainakin hieman siitä, että on jätetty liian pitkä kanto, sillä puu oletetaan katkaistuksi juurenniskalta ja tyven muoto on laskettu sen mukaan.

En ole ollut mukana tyven muotoa koskevissa laskelmissa, mutta uutisessa oli se hyvä puoli, että on otettu käyttöön upotusmittauslaitteistoa. Helsingin yliopisto ja Aalto yliopisto ovat yhteistyössä kehitelleet oppilastyönä menetelmää, mutta emme ole saaneet tärkeään projektiin rahaa, vaikka laitteesta olisi monenlaista hyötyä.

Kaarnaisesta tyvestä irtoaa yleensä kuljetuksen aikana keveää kuivaa kaarnaa, ja tyveä upotusmittauksella mitattaessa kaarna imee vettä, joten korjauksien laskennassa täytyy olla huolellinen.

Uutinen kertoi myös siitä, että sahauksen ulkopuolelle jäävä osa on yhtä arvokasta kuin tukki. Varsinkin männyn sydänpuu voi olla uuteaineiden ansiosta energiantuotannossa jopa arvokkaampaa kuin tukkipuu.

Näistä asioista pitäisi kertoa enemmän, mutta koska bisnes on kovaa ja niiden lauluja tarjotaan laulettaviksi, joiden leipää syödään, uutisoinnissa tulisi olla tarkkana.

Jouko Laasasenaho
emeritusprofessori, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat