Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastavalmistuneille voisi maksaa kansalaispalkkaa

Mielipide
 
Miia Halme-Tuomisaari
Adam Korpak

Yle uutisoi (2. 7.), että Hollannin Utrechtissa aloitetaan kesälomien jälkeen kansalaispalkkakokeilu. Kokeillaan samaa Suomessa vastavalmistuneille!

Tukimuodoistamme työttömyyskorvaus on irtautunut pahimmin todellisuudesta. Työelämä on muuttunut pysyvästi. Vanha työllistymismalli – koulusta työuralle ja sieltä eläkkeelle – koskee entistä harvempia.

Työllistyminen on usein pitkäkestoinen, liukuva prosessi, jossa erilaiset pätkät ja toimenkuvat seuraavat toisiaan. Tämä koskee erityisesti vastavalmistuneita. Nykyiset työllistämistoimet eivät toimi.

Työttömäksi valmistuminen on ymmärrettävä kriisi. Taloudelliset seuraukset voivat musertaa ihmisen. Byrokratiarumba uuvuttaa. Työkokemuksen kartuttamisen sijaan energiaa kuluu epäolennaiseen.

Luovilla aloilla ja tutkimussektorilla työllistyminen on sidottu yhä useammin projektirahaan. Sen saaminen edellyttää laajaa suunnittelutyötä ja hakuprosesseja. Rahoituspäätökset tehdään hitaasti.

Vaikka halua olisi, työnantajilla ei kuitenkaan usein ole palkkaamiseen vaadittavia resursseja. Muuta tarjottavaa kyllä olisi: laaja-alaista työkokemusta, kontaktiverkostoa, osaamisalueiden tukemista.

Työntekijän on yhä useammin hankittava rahoitus itse – oli hän virallisesti yksityisyrittäjä tai palkkatyöläinen. Kansalaispalkkakokeilu mahdollistaisi tämän ja loisi näin uusia työpaikkoja.

On järjenvastaista seisottaa korkeasti ja kalliisti koulutettua, työintoa puhkuvaa työvoimaa toimettomana reservissä. 1990-luvun lamavuosista tiedämme, että työttömäksi valmistuminen vaikuttaa pahimmillaan koko työuraan. Taloustilanteen parantuessa nuoremmat kiilaavat helposti vaihtopenkillä odotelleiden ohi.

Kansalaispalkkakokeilun kustannukset ovat identtiset verrattuna tilanteeseen, jossa vastavalmistunut nostaa työttömyyskorvausta. Valtiolle kertyisi lisätuloa uusien verotulojen myötä. Malli poistaisi turhan ja kalliin lomakerumban. Lisäksi se poistaisi tuloseurannan, joka passivoi ihmistä ja kannustaa etuuksilla pelaamiseen.

Kansalaispalkan suosio kasvaa tasaisesti. Sen toteutumiseen on vielä matkaa – ehkä on odotettava, että nykyiset virkamiespäättäjät jäävät eläkkeelle. Kansalaispalkkapilotti tukisi nuorten työllistymistä ja uudenlaisia työelämän innovaatioita – ja nostaisi Suomen nousuun.

Miia Halme-Tuomisaari
puheenjohtaja
Allegra Lab, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat