Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikkuminen varmistaa parempaa vanhuutta

Mielipide
 
Timo Strandberg

Teppo Järvinen, Janne Leinonen ja Kauko Koivuniemi esittivät (HS Mielipide 1. 7.) tärkeän ja erittäin kannatettavan puheenvuoron liikunnan merkityksestä yhteiskunnan varojen säästämisessä. He esittävät diabeteksen ehkäisyn tärkeänä hyötynä, mutta geriatrina haluan tuoda esiin myös elämänaikaisen liikunnan merkityksen vanhuusiän ongelmien ehkäisyssä.

Viime vuoden lopulla Oulun yliopistossa tarkastetussa Salla Savelan väitöskirjassa todettiin keski-iän aktiivisen liikunnan olevan yhteydessä pienempään vanhuusiän gerasteniariskiin. Gerastenia eli hauraus-raihnaus-oireyhtymä yleistyy vanhetessa, huonontaa elämänlaatua, vaikeuttaa itsenäistä selviytymistä sekä lisää sairaanhoidon tarvetta ja siten yhteiskunnan kustannuksia. Mutta liikunnan hyödyt eivät riipu iästä, vaan myös vanhuusiässä liikunta kannattaa.

Ensi syksynä käynnistyy EU:n rahoittama projekti (Sprintt), jossa pyritään selvittämään gerastenian olemusta ja hoitomahdollisuuksia. Yhtenä osana on kaksivuotinen hoitokokeilu, jossa tutkitaan millaisella liikunnalla ja ravitsemuksella voitaisiin parhaiten ehkäistä toiminnanvajeiden kehittymistä haurailla yli 70-vuotiailla.

Helsingin yliopisto osallistuu tähän projektiin. Tutkittavien löytämiseksi lähetämme alkusyksystä kyselyn yli 70-vuotiaille pääkaupunkiseudulla asuville.

Järvinen, Leinonen ja Koivuniemi varoittavat myös väestön polarisoitumisesta liikkuviin ja liikkumattomiin. Pururadan kynnys voikin olla korkea.

Ehkä tässä auttaa se, jos ymmärrämme "liikunnan" kaikeksi lihaksilla tehtäväksi työksi. Liikuntaa on myös rullaportaiden ja hissien välttely ja auton jättäminen vähän kauemmaksi – mieluiten kotiin.

Timo Strandberg
geriatrian professori
Helsingin ja Oulun yliopistot, Hyks

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat