Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä on 37 kaikille avointa kirjastoa

Mielipide
 
Anna-Maria Soininvaara

Kaupunkisivuilla (HS 5. 7.) oli uutinen kirjastopalveluista. Juttu perustui todennäköisesti Helsingin seudun suunnat -julkaisun tietoihin. Sen mukaan Helsingin 47 kirjastoa muodostavat yhden Euroopan tiheimmistä kirjastoverkoista, eli kaupungissa olisi yksi kirjasto 13 000:ta asukasta kohden.

Valitettavasti tilanne ei ole aivan tämä, vaikka se hyvä onkin. Helsinkiläisillä oli tutkimuksen tekoaikoihin vuonna 2012 vapaasti käytössään 36 kirjastoa, joista kolme oli lastenkirjastoja, joilla on normaalia suppeammat aukioloajat sekä aineisto- ja henkilöstöresurssit. Lisäksi kirjastoverkkoon kuului kaksi kirjastoautoa, yksi lehtilukusali ja kymmenen sairaaloissa ja vanhusten palvelukeskuksissa sijaitsevaa palvelupistettä.

Laitoskirjastot palvelevat laitosten asukkaita, vanhusten palvelukeskusten yhteydessä toimivat kirjastot myös palvelukeskuksissa asioivia vanhuksia. Näitä ei voi kuitenkaan pitää sellaisina toimipisteinä, jotka voisi laskea kirjastoverkkoon palvelemaan 13 000:ta alueen asukasta, kuten julkaisussa tehtiin.

Tutkimusajankohdan jälkeen Helsingin kirjastoverkko on elänyt edelleen. Muun muassa Kaupunkiverstas on yhdistymässä Kirjasto Kymppiin ja Ruoholahden lastenkirjasto muuttamassa Jätkäsaareen, jossa se palvelee myös alueen aikuisväestöä. Nykyisin Helsingin kaupunginkirjastossa on 37 avointa palvelupistettä. Asukkaita on viimeisimmän tiedon mukaan 625 268, eli Helsingissä on yksi kirjasto noin 16 900:aa asukasta kohti.

Anna-Maria Soininvaara
kirjastotoimen apulaisjohtaja
Helsingin kaupunginkirjasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat