Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppisopimuskoulutus on kaikkien etu

Mielipide
 
Anna Tiusanen

Olen seurannut ilolla keskustelua onnistuneesta oppisopimuskoulutuksesta. Työskentelen keskisuuressa yksityisessä ammatillisessa opistossa oppisopimuskoulutuksesta vastaavana. Toimenkuvaani kuuluu muun muassa oppisopimusopiskelijan opintojen henkilökohtaistaminen ja opintojen etenemisen seuranta.

Opistossamme opiskelijan opintojen henkilökohtaistamiseen osallistuu aina joko työnantaja tai työpaikkaohjaaja, parhaassa tapauksessa molemmat. Käymme yhdessä läpi tutkinnon rakennetta ja tutkinnon osien sisältöjä. Tarkoituksena on selvittää, mitä osaamista opiskelijalta voidaan tunnistaa ja tunnustaa ja mitä hän voi oppia työpaikallaan.

Parhaimmillaan tämä keskustelu on sitä, että työpaikan työelämäosaajien kanssa suunnitellaan, mitä kaikkea erikoisosaamista työpaikalla on, ketkä kaikki saavat osallistua tiedon jakamiseen ja miten tämä toteutetaan. Oppilaitoksen tehtävänä on avata ammattitaitovaatimukset ja tarjota valmistavaa koulutusta siltä osin kuin sitä tarvitaan.

Tämä toteutuu, jos työnantaja on ylpeä osaamisestaan, haluaa jakaa erityisosaamistaan ja on resursoinut henkilökunnalle aikaa opiskelijan perehdyttämiseen.

Onneksi näitä työelämän helmiä on, mutta osa työpaikoista on kuin suljettuja simpukoita, joissa opiskelija jätetään selviytymään yksin työpaikkaohjaajan vieraillessa joskus lähinnä lisätyötä tai arvostelua antamassa.

Yleensä opiskelija ei halua puutua epäkohtiin. Hänen tavoitteenaan on aina tutkinnon suorittaminen, ja oppisopimuspaikat ovat kiven alla. On myös hyvä antaa itsestään myönteinen mielikuva, mikäli mielivi työelämään työntyä.

Toinen epäkohta on oppisopimustoimistojen ja oppilaitosten yhteistyö. Oppisopimustoimistot tekevät ensimmäisen vaiheen henkilökohtaistamisen. Tämän perusteella he pyytävät opistoilta tarjouksia valmistavasta koulutuksesta ja tutkintotilaisuuksista. Tarkka tarjous on mahdollista tehdä vasta yhteisen keskustelun pohjalta. Niinpä teemme ensin karkean tarjouksen ja vasta saatuamme sopimuksen pääsemme tekemään siihen tarkennuksia.

Anna Tiusanen
oppisopimusvastaava, näyttötutkintomestari, opettaja, Mikkeli

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat