Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talojen energiatehokkuuden parantaminen kannattaa

Mielipide
 
Pekka Leppänen

Jutussa "Energiatehokas talo vai ei?" (HS Koti 5. 7.) Jyri Nieminen ja Juha Vinha esittivät eriäviä käsityksiä energiatehokkaaseen rakentamiseen mahdollisesti liittyvistä kosteusongelmista. En ole näitä ongelmia havainnut sisällä enkä ulkona asuttuani 18 vuotta talossa, jonka lämmitystarve on noin puolet nykyisen A-luokan talon kulutuksesta.

Talojen lämmitys kuluttaa 40 prosenttia kaikesta energiastamme. Siitä kaksi kolmasosaa on tuontia eli rahan virtausta ulkomaille. Onko mikään muu toimenpide rakentamisessa niin tehokas Suomen energiatarpeen ja -tuonnin vähentäjä kuin rakennusten lämmitystarpeen vähentäminen korkeintaan puoleen nykyisestä?

Viime vuosituhannen lopulla eräs kollegani esitti kahvipöydässä laskelmansa: jos rakentaisimme kaikki asuntomme puolella lämmityksellä pärjääviksi, vuotuinen energiansäästö 25 vuoden asuinrakennuskannassa olisi Loviisan yhden ydinvoimalayksikön vuosituoton verran. Ei siis tarvittaisi enää uutta tällaista voimalaa.

Energiatehokkuuden parantamisesta hyötyvät kaikki: omistaja, asukas, ympäristö ja valtiontalous. Mitä kulutuskysynnän kannalta merkitsisi se, että energiatehokkaan asunnon omistajalle jää vuosittain lämmityskustannusten vähennyttyä puoleen ainakin 500–1 000 euroa käytettäväksi kulutukseen tai vaikka asuntolainan maksuun?

Olin viime vuosituhannen lopulla töissä VTT Rakennustekniikassa ja havaitsin silloin rakennetut niin sanotut matalaenergiakoetalot lämpimiksi, vedottomiksi ja hiljaisiksi. Halusimme sellaisen itsellemme. Malliksi otettiin vuoden 1995 Joensuun Asuntomessujen erilliskohde Marjalan ekotalo. Nyt lähes 20 vuotta myöhemmin kokemukseni osoittavat energiaa säästävän talon taloudellisuuden. Kokemukset ovat muutenkin pelkästään myönteisiä.

Talomme on muodoltaan yksinkertainen harjakattoinen puutalo, asuintilaa on 155 neliömetriä ja sisätilaa 600 kuutiometriä. Talo toimii ympäri vuoden pelkästään uusiutuvilla energioilla eli olohuoneen takkauunissa poltettavilla puilla, aurinkolämmöllä ja sähköllä Lumituuli Oy:n tuulivoimalasta.

Rakentamisen lisäkustannukset olivat 5 000 euroa eli kolme prosenttia, ja takaisinmaksuaika energiansäästöillä noin viisi vuotta.

Talostamme on olemassa keväästä 1997 alkaen viikoittaiset energiatiedot, eli käytetty sähkö kilowattitunteina, poltettu puu kilogrammoina ja auringosta saatu lämpö kilowattitunteina.

Lämmitysenergian kulutus on ollut keskimäärin 82 kilowattituntia neliömetriä kohden tai noin 70 kWh brutto-neliömetriltä, mikä lienee vain noin puolet nykyisen A-luokan vaatimuksesta. Vuotuiset energiakustannukset ovat noin 1 200 euroa, kun päälämmitysaine on ollut puu, ja noin 1 400 euroa, kun sähkön osuus on likimain puolet lämmityksestä. Auringosta on saatu ilmaiseksi noin kymmenen prosenttia vuoden lämmöntarpeesta.

Talomme on edelleen lämmin, hiljainen ja vedoton, ja sisäilma on aina hyvä. Minkäänlaisia kosteusongelmia talon sisä- tai ulkopuolella en ole havainnut.

Kaikista asumistani asunnoista talomme on selvästi asumismukavuudeltaan paras ja taloudellisin. Säästömme energiakustannuksissa ovat jo yli 15 000 euroa ja jatkuvat niin kauan kuin talo seisoo.

Pekka Leppänen
Suomusjärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat