Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kellokosken sairaalaa ei saa lakkauttaa

Mielipide
 
Alpi Ripatti

Kellokosken sairaalan terapeuttinen hoitoympäristö on ainutlaatuinen.  Tultaessa sairaalan pääportille mieli rauhoittuu ja aika tuntuu pysähtyvän. Edessä avautuu häkellyttävän upea sairaala-alue. On isoja jykeviä puita ja erilaisia istutuksia hyvin hoidetun nurmikon ympäröimänä. Miten paljon tällä alueella olisikaan kerrottavaa, jos se taipuisi kielille.

Kun työsuhteeni Kellokosken sairaalassa loppui, osa sydämestäni jäi tähän ainutlaatuiseen yhteisöön. Tätä tunnetta on vaikea pukea sanoiksi, mutta sairaalan satavuotinen historia puhuu puolestaan.

Uskon, että kokemani tasavertaisuuden kokemus potilaiden rinnalla ja moniammatillisen työryhmän jäsenenä kuvastaa myös sairaalan ja Kellokosken kylän ilmapiiriä: ihminen kohdataan ihmisenä jakamatonta ihmisarvoa kunnioittaen. Sairaalan läsnäolo on mielestäni lisännyt ihmisten keskinäistä suvaitsevaisuutta, kunnioitusta ja moniarvoisuuden kokemusta.

Taistelussa Kelliksen puolesta muutosvastarinta on perusteltua "kapinaa" lyhytnäköistä tehokkuutta ja tuottavuutta korostavaa ja ihmisyyden vastaista sanelupäätöksentekoa vastaan. Tavalliset ihmiset taistelevat inhimillisyyden, hyvinvoinnin, turvallisuuden ja elinvoimaisen elinympäristön puolesta.

Ihmettelen, miksi terapeuttinen maalaisidylli halutaan vaihtaa Helsingin asfaltoituun kivikylään.

Viimeisten vuosien aikana Hus on korostanut vuoropuhelua työnantajan ja henkilökunnan välillä. Aito tasapuolinen dialogi on kuitenkin monen mielestä ollut sanahelinää.

Viestintä ja päätöksenteko on koettu saneluksi, jossa muutokset ovat tulleet ilmoitusluonteisesti valmiiksi valmisteltuina ilman mahdollisuutta vaikuttaa tehtyihin ratkaisuihin.

Husin toimitusjohtaja kertoo muusta sairaalahoidosta erillään olevien suuryksiköiden ajan olevan ohi. Avohoitoon ollaan menossa, vaikka resursseista ei ole varmuutta.

Psykiatrinen avohoito voi toimia vain, jos käytettävissä on riittävä määrä moniammatillisia osaajia ja perusterveydenhuollolla on kyky tunnistaa hoitoa tarvitsevat varhain.

Kellokosken perinteikäs psykiatrinen sairaala on jäämässä pääkaupunkiseudun kylmän keskittämiskehityksen jalkoihin.

Terapeuttinen hoitoympäristö, toiminnallinen kuntoutus ja tukipalvelut, yhteisöllisyys, paikallisuus ja sen erityispiirteet, hoitohenkilöstön osaaminen ja sitoutuminen työnantajaan jopa ylisukupolvisesti ovat Kellokosken sairaalan poikkeuksellisia vahvuuksia.

Alpi Ripatti
mielenterveys- ja päihdetyön
lähihoitaja, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat