Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viranomaisten on puututtava hanhiongelmaan

Mielipide
 
Lauri Kontro

Kaupunkisivuilla (HS 7. 7.) kerrottiin hygieniaongelmasta, jonka suureksi paisunut lokkimäärä on aiheuttanut Kauppatorilla. Vähintään yhtä suuri ellei suurempi kysymys on valkoposkihanhien asettuminen kaupungin puistoihin ja uimarannoille.

Elämme jälleen sitä aikaa vuodesta, kun hanhien jätökset peittävät ruohokentät ja hietikot. Tuhannet hanhet tuottavat päivässä satoja kiloja ulostetta. Kaupunkilaiset yrittävät löytää ulosteetonta kohtaa nurmikoilla, joiden pitäisi olla kaikkien käytössä. Nyt nurmikot on varattu hanhille.

On käsittämätöntä, että terveysviranomaiset sallivat tämän. Hanhia ei edes yritetä hätistää väljemmille vesille luontoon, minne ne kuuluvat, vaan niistä on tehty pyhiä lehmiä, jotka valtaavat elintilan ihmiseltä.

Asia olisi helpompi ymmärtää, jos kaupunki olisi hanhien luonnollinen kotipaikka, mutta kun ei ole. Valkoposkihanhi on arktisten erämaaseutujen laji.

Valkoposkihanhia ei kuulemma saa häiritä, koska laji kuuluu EU:n lintudirektiivin liite 1:n lajeihin. Tästä huolimatta laji ei ole mitenkään uhanalainen vaan elinvoimaiseksi luokiteltu. Valkoposkihanhien määräksi arvioidaan yli puoli miljoonaa yksilöä. Todellinen määrä on luultavasti vieläkin isompi.

Laji ei myöskään ole alkuperäislaji, vaan lintu on tulokas. Sitä voidaan verrata merimetsoon ja kanadanhanheen, jotka molemmat ovat tulleet tänne muualta. Merimetso on valkoposkihanhen tapaan rauhoitettu, mutta kanadanhanhi luokitellaan riistalinnuksi.

Kamreerimainen tuijottaminen pykäliin valkoposkihanhen kohdalla on tyypillistä suomalaista hallintokulttuuria. Kun hanhet lähtevät Suomesta muuttomatkalleen, osa niistä ammutaan Virossa ja Ruotsissa. Hollannissa vahinkoa tekeviä hanhia poistetaan vangitsemalla niitä verkoilla, minkä jälkeen linnut tapetaan kaasulla. Viime vuonna Hollannissa poistettiin 150 000 hanhea.

Tuskinpa ruotsalaisten, virolaisten tai hollantilaisten viranomaisten toimet ovat yhtään sen huonompia kuin suomalaisten. Direktiivi on kaikille sama. Vain päätökset vaihtelevat.

On erikoista, että Helsingin terveysviranomaiset eivät puutu salmonellaa ja muita bakteereja levittävään hanhiongelmaan. Kohtuullinen määrä hanhia ei ole ongelma, mutta tuhatpäisten parvien paikka on tundralla – ei kaupungin puistoissa.

Lauri Kontro
valtiotieteen maisteri
Vanhakaupunki, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat