Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finpron näivettäminen oli paha virhe

Mielipide
 
Tapani Kaskeala

Pääkirjoituksen (HS 6. 7.) mukaan Team Finlandin yhteispeli on sekavaa.

Suomessa parina viime vuonna tehdyt viennin ja kansainvälistymisen edistämisen uudistukset ovat palauttamassa meidät 1980-luvun hallinnolliseen maailmaan, josta oli pyritty irrottautumaan parin vuosikymmenen ajan.

Etusijalle on nostettu esimerkiksi näyttävät ministerivierailut samaan aikaan kun yrityskehityslähtöiset pk-yritysten kansainvälistymispalvelut on näivetetty. Vienninedistämisorganisaatio Finpron kastrointi on ollut tehtyjen virheiden keskiössä.

Suomessa vienninedistämisen operatiivinen toteutus on uskottu elinkeinoelämän omalle organisaatiolle Finprolle – ei valtion virastolle kuten useimmissa muissa maissa. Maailmanpankki ja International Trade Centre ovat asettaneet Finpron vienninedistämisen kansainväliseksi esikuvaksi. Niiden viesti on ollut, että bisnestä edistävät parhaiten bisnesihmiset.

Finpron ydinpalvelu oli aiemmin kansainvälistymiskonsultointi. Sen asiantuntijat 60 vientikeskuksessa ympäri maailmaa toteuttivat 1 700 toimeksiantoa vuodessa, kunnes konsultointitoiminta myytiin viime vuonna Soprano Oyj:lle. Tämä käytännössä lakkautti palvelut, joista Finpro oli saanut erinomaista asiakaspalautetta.

Toistakymmentä Finpron vientikeskusta suljettiin, ja yli sata viennin ammattilaista irtisanottiin. Tynkä-Finpro tarjoaa nyt "maksuttomia neuvoja" pk-yrityksille, jotta nämä löytäisivät palvelut yksityisiltä konsulteilta. Ely-keskukset tarjoavat rahoitusta kyseisten palveluiden ostamiseen. Kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana hakemuksia hankkeisiin tuli vain 150 kappaletta.

Määrän ohella ongelmallista nykytilanteessa on myös Finpron välittämien palveluiden laatu. Globaaleja konsulttitoimistoja ei kiinnosta palvella suomalaisia pk-yrityksiä. Vaihtoehdoiksi jäävät yksittäiset pienet konsultit eri maissa. Nämä taas eivät tunne suomalaisia pk-yrityksiä eivätkä pysty tekemään esimerkiksi vaativia moniin maihin kohdistuvia toimeksiantoja.

Finpron neuvonantajien ammattitaito ruostuu nopeasti, kun heillä ei enää ole mahdollisuutta yhdessä oppimiseen asiakkaidensa kanssa. Parhaat kyvyt ovatkin jo jättäneet näivettyneen Finpron.

Merkillistä tapahtuneessa on, että koko uudistus toteutettiin ilman laajaa yrityskentän kuulemista. Toimittiin toisin kuin edellisissä viennin ja kansainvälistymisen suurissa uudistuksissa 1990- ja 2000-luvuilla.

Uuden hallituksen tulisi nyt arvioida yrityskenttää laajasti kuullen, missä veroeurot vaikuttavat parhaiten pk-yritysten kansainvälistämiseen. Tavoitteena on oltava aidosti yrityslähtöisen ja ammattimaisesti toteutetun palvelukokonaisuuden tarjoaminen.

Tapani Kaskeala
Finpron toimitusjohtaja 2001–2006

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat