Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadat kotiseutumuseot tuovat seudulle virtaa

Mielipide
 
Liisa Lohtander

Hannu Tuominen kirjoitti vastikään Helsingin Sanomien mielipidesivulla kotimaamme matkailun helmistä, joita suuri yleisö ei ole vielä löytänyt – tai jotka kenties on vain mediassa unohdettu: kotiseutumuseoista.

Tosin toisin kuin Tuominen ihasteli, hienoja ja kiinnostavia kotiseutumuseoita ei ole maassamme kymmeniä vaan satoja, ja niissä käy vuosittain lähes miljoona ihmistä.

Kaikkiaan Suomessa on yhteensä lähes 800 paikallismuseota, joista suuri osa on juuri kotiseutumuseoita. Näitä museoita hoidetaan rakkaudesta kotiseutuun, pääosin harrastajavoimin ja vapaaehtoistyönä – toki monesti ammattilaisten eli maakuntamuseoiden ohjauksessa. Vertailun vuoksi: ammatillisesti hoidettuja museokohteita on maassamme noin 300.

Kotiseutumuseot muodostavat koko maan kattavan, matalan kynnyksen kulttuuripalveluverkoston, jonka tapahtumiin, näyttelyihin ja muuhun toimintaan osallistuu joka vuosi lähes miljoona kävijää.

Paikallisen kulttuuriperinnön eteen näissä museoissa tekee vapaaehtoistyötä yli 10 000 ihmistä vuosittain.

Kotiseutumuseot toimivat siis palveluntarjoajina, kulttuurimatkailukohteina, oppimisympäristöinä, työllistäjinä, paikallisuuden asiantuntijoina sekä vapaaehtoistyön ja osallistumisen areenoina.

Julkista rahoitusta kotiseutu- ja muiden paikallismuseoiden toimintaan kohdentuu tätä nykyä alle euron verran asukasta kohti. Hyvin toimivat ja hyvin hoidetut kotiseutumuseot tuovat alueelle huomattavasti enemmän tuloja kuin mitä niihin kohdennetaan tukina.

Kotiseutumuseoiden arvo paikallisena ja alueellisena voimavarana tulisi nähdä nykyistä laajemmin. Toimiva, hyvin hoidettu ja verkostoitunut kotiseutumuseo tuo alueen kulttuuriin virtaa ja lisää alueen mahdollisuuksia profiloitua muun muassa kulttuurimatkailukohteena.

Paraikaa Suomen Kotiseutuliiton koordinaattori kiertää maamme paikallismuseoita selvittämässä, mitkä ovat kolmannen sektorin museotyön avaimet toimivaan kulttuurimatkailuun. Tämän työn tuloksena Kotiseutuliitto kokoaa hyvät, toimivat käytännöt ja opastaa kotiseutumuseoita entistä paremmiksi matkailukohteiksi.

Liisa Lohtander
järjestöpäällikkö
Suomen Kotiseutuliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat