Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haluan koirattomia luontopolkuja

Mielipide
 
Matti Kosola

Helsingissä on paljon luonnonmukaisia metsiä, ja niiden kohtalo on ollut yleiskaavakeskustelun aktiivisin osuus. Myös pelloista on ollut kiistaa. 93 prosenttia helsinkiläisistä ulkoilee mieluiten rannoilla ja pääosa muutenkin luontoalueilla.

Ulkoiluteiden lisäksi on paljon merkittyjä luontopolkuja, joiden yhteyteen on syntynyt muita polkuja, etenkin koirapolkuja. Luontopolut ovat toistaiseksi vielä nimensä mukaisessa kunnossa, elleivät maastopyöräilijät ole niitä löytäneet.

Koira-aitauksia on vähän, ja koirien ulkoilutus suuntautuu paitsi ulkoiluteille myös nimenomaan luontopoluille ja epävirallisille poluille.

Vaikka koiraa ei pidettäisi irti, sen liikkuma-alue on kymmenisen metriä suuntiinsa. Luontoon tulee siksi väistämättä lannoitusta, kulumista ja kuoppia. Lisäksi koira kerää pensaikosta turkkiinsa punkkeja, sillä punkkikarkotetta ei aina haluta käyttää.

Minusta koira ja luontopolku eivät sovi yhteen. Olisin valmis kieltämään koirien viennin joillekin luontopoluille. Noista poluista voisi sopia alueen asukkaiden kesken, mutta myös kaavoituksessa tulee ajatella tilannetta vuosikymmenien päähän ja säästää kylliksi polkuja koirien tuomilta haitoilta.

Matti Kosola
diplomi-insinööri
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat