Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Team Finland on yritysten palveluksessa

Mielipide
 

Pienten ja keskisuurten yritysten kansainvälistyminen on kilpailukyvyn vahvistamista ja yrittäjyyden edellytyksiä koskevan hallituspolitiikan ytimessä. Pidän kaikkea kansainvälistyville yrityksille tarjottavia palveluita koskevaa palautetta tervetulleena – myös silloin, kun huomio syystäkin kiinnitetään kohentamista vaativiin asioihin.

Pääkirjoitus (HS 6. 7.) nosti esiin puutteita, joita on havaittu suomalaisille yrityksille viennin edistämiseksi suunnatuissa palveluissa. Myös toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä arvosteli Team Finland -verkoston toimintaa samansuuntaisesti viime viikolla. Arvostelu on kohdistunut erityisesti kotimaan palvelumallin toteutukseen.

Tunnistan aiheesta esitetyn kritiikin. Työ- ja elinkeinoministeriö on tarttunut toimiin ongelman korjaamiseksi. Team Finland -verkoston on oltava paitsi hallinnollisesti selkeä myös kyvykäs tuottamaan tietoa sellaisessa muodossa, että kansainvälistyvä yritys pystyy helposti hyödyntämään sitä.

Uudistettu kotimaan palvelumalli otetaan käyttöön elokuun lopulla. Valtiorahoitteiset palvelut ovat vastedes kansainvälistyvän yrityksen käytettävissä ilman, että yritys joutuu kokoamaan tarvitsemansa palvelut kulkemalla luukulta toiselle. Tämä koskee niin ely-keskusten, Finnveran, Finpron, Tekesin ja Teollisuussijoituksen kuin ulkoministeriönkin palveluja. Kansainvälistyville yrityksille on tarjolla myös rahoituspalveluita, joita käyttäen yritykset voivat ostaa palveluita haluamaltaan yksityiseltä taholta.

Hallitus vahvistaa yrittäjyyden edellytyksiä edistämällä markkinoiden toimintaa ja vapaata kilpailua. Tämä periaate koskee myös valtion kansainvälistyville yrityksille tuottamia palveluita. Julkiset yrityspalvelut on mitoitettava siten, että valtio ei haittaa yksityisten liike-elämän palveluiden kehittymistä. Myös kuntien sekä kauppakamarien ja muiden yritysverkostojen palvelut on hyödynnettävä valtiorahoitteisten palveluiden rinnalla.

Team Finlandin verkostomainen perusrakenne noudattaa elinkeinoelämän vaikuttajista kootun työryhmän suosituksia. Elinkeinoelämän keskusliitto, Suomen Yrittäjät ja Teknologiateollisuus ottivat viimeksi toukokuussa kantaa sen puolesta, että Team Finlandiin nojaavaa, yritysten kansainvälistymistä vahvistavaa toimintaa tulee ehdottomasti jatkaa ja kehittää. Olen samaa mieltä siitä, että ei ole paluuta sirpaleiseen tapaan tuottaa kansainvälistyvien yritysten palvelut.

Kiristyvä kilpailu lisää tarvetta tehostaa yritysten kansainvälistymistä ja ulkomaisten investointien houkuttelua. Myös Juha Sipilän (kesk) hallituksen ohjelmassa yritysten kilpailukyky kytkeytyy vahvasti viennin edistämiseen. Siinä työssä tarvitaan saumatonta joukkuepeliä, joka on nimeä myöten Team Finlandin kantava ajatus.

Olli Rehn
elinkeinoministeri (kesk)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat