Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholismin hoidossa vertaistuki on hyvin tärkeää

Mielipide
 
Sairas itsekin

Sinänsä monipuolisessa ja mielenkiintoisessa jutussa "Kohtuuden ystävät" (HS Sunnuntai 5. 7.) rinnastettiin asioita, jotka eivät ole toisiaan poissulkevia.

Alkoholismi on syöpää tuhoavampi sairaus. Siitä ei parannuta sattumalta. Se johtaa aina juopon itsensä tuskalliseen loppuun, ellei hän ehdi kuolla tapaturmaisesti.

Lisäksi alkoholismi on sosiaalinen sairaus, joka tuottaa suunnattomia kärsimyksiä alkoholistin läheisille, aiheuttaa välillisesti lukuisia onnettomuuksia viattomine uhreineen ja voitelee rikollisen elämän ylläpitoa. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

HS:n kirjoituksessa mainittu oman juomisongelman salailu on jo itsessään yhteiskunnallinen sairaus. Pultsari yrittää selvitä vain viinanhuuruisesta elämäntaistelustaan, mutta kaappijuoppo joutuu pinnistämään voimansa äärimmilleen vähintään kahdella rintamalla: viinan kanssa ja pitääkseen kulissinsa pystyssä. Terveys, työ ja sosiaalinen elämä ovat silloin kaikkea muuta kuin kunnossa.

Alkoholismin luonteen pohjimmainen ymmärrys saattaa vaatia omaa sairauskertomusta. Pakkomielteiseen alkoholismiin sairastunutta ei voi auttaa lääke, joka vie juojalta alkoholin humaltumisvaikutuksen. Lääkkeet voivat kyllä auttaa luisumasta alkoholismiin siinä vaiheessa, kun omaakin vastustuskykyä on vielä jäljellä.

Viina on viisasten juoma, mutta sairastuneelle alkoholi on välttämätön ainesosa hänen verenkierrossaan. Samalla tavalla alkoholistin tunne-elämä on sairastunut.

Raivoraitis pinnistelee lykätäkseen juomista, jota hän kuitenkin joka hetki odottaa. Yleensä huikka viekin raivoraittiin pikatahtia rapajuopoksi.

Kyseessä on yksi ja sama, sairas persoona.

Raittius on elämäntapa, jossa sairastunut aktiivisesti rakentaa aitoa ja tervettä suhdetta itseensä ja muihin ihmisiin. Siksi juomattomuus tarkoittaa vasta alkua tiellä eheytymiseen.

Alkoholismista toipumista helpommatkin elämänmuutokset ovat äärimmäisen vaikeita. Yhtä oikeaa menetelmää raitistua ja parantua alkoholismista ei voi olla olemassa. Siksi kaikkia mahdollisia keinoja alkoholismin vastustamiseen kannattaisi suosia eikä syrjiä.

AA perustuu sairaiden itsensä vapaaehtoisiin kolehteihin. Kokouksissa käyminen on vapaaehtoista eikä ketään pakoteta mihinkään.

Nämä itsehoitoperiaatteet on omaksuttu ainakin alkoholistien läheisten sekä huume- ja peliriippuvaisten vertaistoiminnan pohjaksi.

AA:n ohjelmalla ei ole patenttisuojaa, joten kuka tahansa voi kopioida sen ja periä hoidostaan maksua, kuten tehdäänkin.

Vertaistuki, oli se organisoitu miten tahansa, on alkoholismin kaltaisten sairauksien hoidossa useimmille välttämätöntä.

Sairas itsekin
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat