Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päihde­ongelmaisen äiti HS:n mielipide­palstalla: Kuntoutus ei auta, yhteiskunta on kova epäonnistujia kohtaan

Mielipide
 
En halua menettää toivoani

Olen parikymppisen, vakavasti päihdeongelmaisen nuoren miehen äiti. Pojallani on myös neurologista poikkeavuutta sekä ADHD. Viime kuukausina olen seurannut voimattomana, miten lapseni tilanne menee aina vain huonommaksi, kun oikeanlaista apua ei tunnu löytyvän.

Poika on ollut useita kertoja katkaisuhoidossa ja sen jälkeen muutamia kertoja joitakin viikkoja laitoskuntoutuksessa ja edelleen avokuntoutuksessa. Tämä polku tuntui aluksi mielekkäältä ja kantoikin poikaa joitain kertoja eteenpäin. Suureksi ongelmaksi ovat muodostuneet pojan toistuvat retkahdukset jo avokuntoutusvaiheessa tai pian sen jälkeen.

Juuri kun olemme alkaneet uskoa parempaan tulevaisuuteen, on tultu alas ja lujaa. Retkahdusten myötä poika on menettänyt tukiasuntonsa ja joutunut kodittomaksi. Nyt alkaa näyttää siltä, että hän on menettänyt myös mahdollisuudet kuntoutua.

Olen vähitellen alkanut oivaltaa, että tavallinen päihdekuntoutus ei tässä pure. Poika ei kykene sitoutumaan raittiuteen puhumattakaan lääkkeiden ottamisesta tai sovittuihin tapaamisiin menemisistä. Hän on toisinaan uhmakas ja katkera.

Meille alleviivataan omaa motivaatiota ja sitoutumista. Ymmärrän sen kyllä, mutta impulsiivisuus on ollut pojan perusongelma pienestä pitäen: asiat ovat aina jääneet häneltä kesken, eikä hän ole kypsynyt tässä suhteessa. Päihdekuntoutuksessa oletetaan, että hän pärjäisi melko pienellä tuella itsenäisesti. Näin toki terveen aikuisen pitäisikin.

Poika on tilanteesta hyvin ahdistunut. Hän on yrittänyt raitistua monta kertaa, mutta pettynyt itseensä aina uudestaan. Hän on ahdistuneena hakeutunut psykiatriseen päivystykseen päästäkseen osastolle, mutta hänet on käännytetty sieltä pois, koska hän ei ole psykoottinen tai tarpeeksi sairas.

Jotta alkoholisti pääsisi katkaisuhoitoon, hänellä on oltava tietty määrä vieroitusoireita. Katkaisuhoidostakin poikani on käännytetty joskus pois. A-klinikalla on yritetty auttaa, mutta poika ei kykene sitoutumaan avohoitoon. Oleilu ja ajan kuluttaminen kavereiden nurkissa ja milloin missäkin on vaikeaa.

Puhutaan, että päihdehuolto ja psykiatria ovat yhdistyneet. Poika ei kuitenkaan ymmärtääkseni pääse psykiatriseen hoitoon ennen kuin on päihteetön. Hän tarvitsisi neurologisen arvion, joka edellyttää päihteettömyyttä. Koska hän ei kykene olemaan päihteetön – mielestäni ainakin osaksi neurologisista ja psyykkisistä syistä –, hän ei ilmeisesti ikinä tule saamaan oikeanlaista apua.

Yhteiskunta on kova heikkoja ja epäonnistujia kohtaan. Olen törmännyt usein "syyttäköön itseään" -asenteeseen. Ostarin kulmilla notkuvia alkoholisteja on helppo katsoa halveksuen. Ovatko hekin olleet samassa tilanteessa? En yhtään ihmettele syrjäytyneiden suurta määrää.

Nyt poikani on ainakin toistaiseksi katkaisuhoidossa. Jatko on kuitenkin epävarmaa, koska hänet otettiin hoitoon toiseen kaupunkiin kuin missä hän joutui kodittomaksi. Raha ja rakenteet ratkaisevat, kuka auttaa ja kuinka paljon.

En halua menettää toivoani
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat