Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka näyttää mallia muillekin velallisille

Mielipide
 
Pekka Mensonen

Kreikkalaisten viime sunnuntain vaaleissa antama vastaus velkojille tuli selvästi puskista. Siitä toipuminen vie aikaa – jollei sitten ottelu pääty tekniseen tyrmäykseen viimeistään 20. heinäkuuta. Silloin Kreikalta pitää löytyä peräti 3,2 miljardia euroa lainojensa lyhennyksiä Euroopan Keskuspankille (EKP).

Kuinkahan moni kreikkalainen edes ymmärsi, mistä äänesti? Vaihtoehtojen vertailu oli olevinaan asetettu helpoksi kyllä–ei-asetelmaksi, mutta käytännössä erkkikään ei olisi ymmärtänyt tahallisen vaikeaselkoisia vaihtoehtoja. Ainakaan minä en ymmärtänyt hieroglyfisiä ilmaisuja, vaikka työskentelin pankki- ja rahoitusalalla 42 vuoden ajan ja olin valmistelemassa miljoonien yritysluottoja.

Ehkä drakmoihinsa tottuneille kreikkalaisille asia avautui helpommin – varsinkin, kun pääministeri itse suositteli ei-vaihtoehdon valintaa ottamatta paljonkaan vastuuta vaalituloksen seurauksista.

Kansa noudattaa usein sokeasti johtajiensa mielipiteitä kysymättä, onko keisarilla vaatteita. Kuinka rehellisesti vaalit järjestettiin, ja oliko paikalla ulkopuolisia vaalitarkkailijoita?

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi (Ilta-Sanomat 6. 7.): "Pääasia tässä nyt on, ollaanpa sitten eurossa tai euron ulkopuolella, se, että Kreikan rahat loppuvat ja on paljon velkaa. Ei se parane kovin paljoa siitä, jos tehdään erilaisia virallispäätöksiä."

Kreikan toiminta luo kiintoisan ennakkotapauksen siitä, mitä röyhkeälle velalliselle käy tiukan paikan tullen. Kun velkojat ovat ensin antaneet päättömän uhkarohkeasti lainoja ylivelkaantuneille maille, oikea menettelytapa on uhitella velkojia lisärahan antamatta jättämisen katastrofaalisilla seurauksilla.

Saksalaiset ja ranskalaiset pankit kiirehtivät eurokriisin alkuvaiheissa vetämään sisään kaikki erääntyvät lyhennykset suostumatta jälleenrahoittamaan niitä. Puuttuvat rahat haettiin muista sinisilmäisistä ja hyväuskoisista euromaista, kuten Suomesta. Ilmankos Angela Merkel ja François Hollande esiintyivät hyvin pontevasti vaatiessaan IMF:ää, EKP:tä ja euromaita antamaan luottoja muiden muassa Kreikalle, jotta tämä pystyy lyhentämään lainojaan erityisesti Saksalle ja Ranskalle. Voi tätä pyhää yksinkertaisuutta!

On nähty sekin ihme, että luotonantajista on tullut roistoja, jotka ovat kaataneet väkisin viinaa alkoholistin kurkkuun. Onko tästä mallia muille ylivelkaantuneille maille eli esimerkiksi Italialle, Espanjalle ja Suomelle?

Mitä tästä opitaan? Ei sitten mitään. Voiko päätellä, että sanonta "ei kettu samoihin rautoihin kahta kertaa mene" ei koskekaan suuria kansainvälisiä suurpankkeja ja muita rahoittajia, jotka eivät ole koskaan kuulleet niin sanotusta prudent bankingista eli harkitsevasta ja varovaisesta pankkitoiminnasta?

Pekka Mensonen
ekonomi, luottojohtaja (eläkkeellä)
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat