Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielipide

Mauri Pekkarinen: Kreikan pelastustoimissa Suomelle koittavat tuskaiset ajat

Mielipide
 
Mauri Pekkarinen
Sami Halinen / Lehtikuva
Keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen.
Keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen. Kuva: Sami Halinen / Lehtikuva

Keskustelu Kreikan eurojäsenyydestä kulkee outoja latuja. Pääministeri Alexis Tsipras sanoo, että kansa on puhunut, vaalit ovat demokratian voitto ja tämänhetkiset jättiongelmat eivät ole vain Kreikan vaan koko Euroopan yhteinen ongelma.

Tsiprasin viesti on, että kansanäänestykseen nojaten Kreikka voisi nyt vaatia entistä vahvemmalla mandaatilla muilta mailta 300 miljardin euron velkojen anteeksi antamista – kokonaan tai osittain. Tällaiset viestit kertovat meille vieraasta demokratiakäsityksestä.

Kun me äimistelemme kuulemaamme, Kreikka vaatii Euroopan vakausmekanismilta (EVM) kymmeniä miljardeja euroja lisää velkaa. Suomen vastuut Kreikasta ovat nyt noin seitsemän miljardia euroa, ja vakuuksia on vajaat miljardi euroa.

Runsas miljardi euroa saatavistamme syntyi Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen (kesk) hallitusten aikana. Loput syntyivät Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin (kok) hallitusten aikana, josta osan aikaa myös vasemmistoliitto oli hallituksessa mukana.

Tsiprasin uhon takana on ajattelu, joka on kiehtonut jo pitkään monia muitakin. Kysymys on halusta syventää integraatiota yhteisestä rahapolitiikasta kohti yhteistä talous- ja finanssipolitiikkaa. Tällaisessa unionissa velat, menolinjaukset ja pääosa veroista olisivat yhteisiä.

Tähän tähtäsi EU:n neljän johtajan jo kaksi vuotta sitten julkistama niin sanottu Blueprint-raportti. Sen pelkistetty sanoma oli, että valuuttaunionista on tehtävä myös talous-, finanssi- ja poliittinen unioni. Suomeksi tämä tarkoittaa liittovaltiota. Sama tavoite on ollut monien EU:n johtajien haaveissa. Yksi heistä on EKP:n entinen pääjohtaja Jean-Claude Trichet.

Nyt Blueprint-raporttia kaivetaan taas esille sitä innokkaammin, mitä etelämmäksi Euroopassa mennään. Oireellista oli seurata kansainvälisiä tv-uutiskanavia heti Kreikan kansanäänestyksen jälkeen. Muun muassa Italiassa, Portugalissa ja Espanjassa osoitettiin ymmärtämystä sille, että Kreikan velat ovat kaikkien yhteisiä ja että Kreikkaa on autettava.

En ihmettele moista reaktiota. Vierailin Italian parlamentissa pari vuotta sitten, kun maahan oli muodostettu uusi hallitus ja sille uusi ohjelma. Ohjelma pyrki kohti euromaiden yhteisiä velkoja.

Arvioni onkin, että eteläisen Euroopan ja Ranskan vedolla sekä Saksan nihkeällä tuella Kreikka yritetään pitää edelleen eurossa. Tämän hinta euromaille olisi suuri – mutta sitäkin suurempana riskinä etenkin eteläiset euromaat pitävät Kreikan eroa. Se vähintäänkin palauttaisi "no bail out" -säännölle alkuperäisen tulkinnan, jonka mukaan jokaisen on hoidettava velkansa. Pahimmillaan Kreikan ero voisi jopa hajottaa koko euron ja kuopata unelman liittovaltiosta.

Kreikan pelastustoimissa juuri Suomelle koittavat vielä tuskaiset ajat. Hallitusohjelman mukaan Suomen vastuut eivät saa kasvaa, mikä on kova rajoite. Jos EVM:sta myönnetään Kreikalle lisärahaa, rahoituslupaus muuttuu lisävelaksi. Kysymys kuuluu, onko se vastuiden kasvamista vai ei.

Vaille tuskaa ei liioin jää pyrkimys integraation hallitusta purkamisesta, josta hallitusohjelmamme puhuu. Jos Kreikka pelastetaan, väitän sen johtavan keskusteluun integraation syvenemisestä. Euroa sekään ei välttämättä pelastaisi. Niin epäsopiva on Eurooppa yhteiseen rahaliittoon.

Mauri Pekkarinen
eduskunnan varapuhemies (kesk)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat