Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Synnytys tuo rajujakin mielialanvaihteluita

Mielipide
 
Leena Honkavaara

Osa äideistä kokee saaneensa synnytyssairaalassa riittämätöntä apua herkkään mielialaansa (HS Mielipide 28. 6. ja 6. 7.). Totuus on, että synnytyksen jälkeen tuore äiti voi kokea rajujakin mielialanvaihteluita euforisesta onnesta loppumattomaan itkuun, vaikkei kyse olisikaan mistään sairaudesta.

Kaikki äidit hyötyisivät siitä, että he saisivat jo synnytyssairaalassa tarpeeksi tukea alavireiseen mielialaansa sekä tietoa siitä, mikä on normaalia ja mikä tavanomaisesta poikkeavaa mielialan oirehdintaa. Tieto ei poista esimerkiksi synnytysmasennusta, mutta se auttaa hakeutumaan hoitoon ajoissa.

Lämminhenkinen keskustelu ammattitaitoisen kätilön ja neuvolaterveydenhoitajan kanssa ennaltaehkäisee pieniä ja suuria tragedioita. Osa äideistä voi tarvita paljonkin tukea, ja siihen pitäisi olla riittävästi resursseja.

Noin 80 prosenttia synnyttäneistä naisista kokee synnytyksen jälkeen baby bluesin. Kyseessä on normaali ilmiö, mutta olo voi silti olla hyvin huono: itkuinen, herkkä ja ärtynyt. Tila menee yleensä ohi muutamassa viikossa.

Noin kymmenen prosenttia äideistä alkaa kärsiä synnytysmasennuksesta. Tämä koskettaa noin 6 000:ta äitiä ja perhettä vuosittain. Synnytysmasennuksen oireita ovat muun muassa mielihyvän tunteen katoaminen ja univaikeudet.

Ahdistus on yleistä myös täysin terveillä tuoreilla äideillä.

Pitämällä yhdessä huolta vastasynnyttäneistä äideistä huolehdimme myös vauvasta, puolisosta ja perheen muista lapsista.

Leena Honkavaara
hallituksen puheenjohtaja
Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat