Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viranomainen leimaa viisumipäätöksen

Mielipide
 
Vesa Häkkinen

Amie Aalto kysyi (HS Mielipide 7. 7.), miksi Suomen suurlähetystössä Abujassa Nigeriassa tehtyä Schengen-viisumipäätöstä ei ole allekirjoitettu eikä perusteltu. Viisumien myöntäminen Suomeen perustuu EU:n viisumisäännöstöön (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 810/2009).

Myöskään viisumin epäämiseen, päätöksen perusteluun, päätöksen sisältöön ja päätöksestä ilmoittamiseen ei sovelleta Suomen kansallista lainsäädäntöä, vaan nimenomaan viisumisäännöstöä.

Viisumisäännöstön 32. artiklan mukaisesti epäävä viisumipäätös ja sen perusteena olevat syyt ilmoitetaan viisuminhakijalle viisumisäännöstön liitteessä VI olevalla vakiolomakkeella. Vakiolomakkeeseen merkitään päätöksen peruste tai perusteet rastikohtina.

Lomake on käytössä eri kieliversioina kaikissa muissakin Schengen-jäsenvaltioissa. Lomaketta ei allekirjoiteta, mutta siihen laitetaan toimivaltaisen viranomaisen leima.

Viisuminhakija voi halutessaan pyytää ulkoasianministeriöltä itseään koskevat tiedot viisumitietojärjestelmästä.

Epäävään päätökseen tyytymättömällä viisuminhakijalla on oikeus tehdä oikaisuvaatimus päätöksen tehneelle edustustolle. Laissa ei ole määritelty yksityiskohtaista määräaikaa oikaisuvaatimuksen ratkaisemiseen, vaan oikaisuvaatimus on ratkaistava ilman aiheetonta viivytystä Suomen kansallisen ulkomaalaislain pykälän 191 a 2. momentin nojalla.

Käytännössä oikaisuvaatimukset pyritään ratkaisemaan 1–2 kuukauden sisällä vaatimuksen vastaanottamisesta, mutta edustuston työtilanteesta riippuen käsittelyaika voi ajoittain olla lyhyempi tai pidempi. Oikaisuvaatimuksen tekemisestä riippumatta hakijalla on aina myös mahdollisuus hakea uutta viisumia.

Vesa Häkkinen
ajankohtaisviestinnän yksikön päällikkö, ulkoasiainministeriö

OIKAISU 12.7.2015: Kirjoituksen "Viranomainen leimaa viisumipäätöksen" kirjoittaja ei ole Vesa Häkkinen vaan Karoliina Hyttinen. Hyttinen on lainsäädäntösihteeri ulkoministeriön passi- ja viisumiyksikössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat