Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielenterveyshäiriöisen elämä on kärsimystä

Mielipide
 
Jukka Illman

Sinänsä hieno, myönteinen uutisointi mielenterveysongelmaisista näyttää ikävä kyllä kääntyvän osittain tarkoitustaan vastaan. Media esittelee meille menestyviä ihmisiä, jotka kertovat sairastavansa kaksisuuntaista mielialahäiriötä, viimeisimpänä esimerkkinä HS:n Torstai-liitteen jutussa (9. 7.).

HS:n kirjoituksen nettikommentoinnissakin on nähtävissä, että ihmiset saavat melko yksipuolisen kuvan sairaudesta lukiessaan niistä suhteellisen harvinaisista tapauksista, joissa tästä ikävästä sairaudesta huolimatta pystytään elämään jokseenkin normaalia elämää.

Hyvin suurelle osalle kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavista elämä on kärsimystä nuoruusiästä aina kuolemaan asti, joka sekin tulee tutkimusten mukaan 10–20 vuotta aiemmin kuin keskivertoväestölle. Monen elämä katkeaa jo paljon aiemmin oman käden kautta.

Kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyy keskimääräistä korkeampi älykkyys sekä usein erityisiä lahjakkuuksia. Myytti hullusta nerosta on todennäköisesti syntynyt tästä yhteydestä. Jokaista sairaudestaan huolimatta tai jopa osittain sen johdosta menestynyttä kohti on kuitenkin monta elinkautisessa kurjuudessa rämpivää ihmistä, jotka menettävät työkykynsä ja kaiken muunkin ennen kuin elämä on kunnolla alkanutkaan. Sairauden oireita ovat esimerkiksi ihmissuhteiden ja talouden toistuva tuhoaminen.

Näitä kaksisuuntaisuuden ikävämpiä puolia ei esitellä paljoakaan julkisuudessa. Kotiinsa sulkeutuneet, kommunikointikyvyttömät ihmiset eivät ehkä edes ole kovin helppoja haastateltavia.

Sairaudesta uutisoitaessa voisi olla hyvä kertoa, että se myös invalidisoi ja tappaa. Naapurin työkyvyttömyyseläkkeellä oleva hullu ei ole vain laiska.

Jukka Illman
eläkeläinen, Kotka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat