Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholistia ei tule ohjata kohtuukäyttöön

Mielipide
 
Tarja Orre

Päihdehoidon ongelma on se, että kukaan ei tunnu ottavan vastuuta päihderiippuvuuteen sairastuneiden hoidosta.

Päihderiippuvaisten valtakunnallinen potilasjärjestö, Suomen Päihderiippuvaiset ry, perustettiin keväällä 2015 alkoholi-, huume- ja lääkeriippuvaisten etujärjestöksi. Järjestön potilasjäsenistä useimmat ovat toipuneet alkoholiriippuvuudestaan 12 askeleen ammatillisten hoito-ohjelmien avulla. Monet ovat saaneet apua myös AA:n vertaistukiryhmistä.

Ennen toipumistaan liian monet olivat kamppailleet kroonisen ja etenevän sairautensa kanssa vuosia tuloksettomissa hoidoissa, joissa kohtuukäytön opettelua oli esitelty hoitona ja joissa lääkkeillä oli luotu illuusio sairauden hoidosta. Yksikään järjestön jäsenistä ei ole kertonut alkoholisminsa hoidossa ongelmana olleen sen, ettei sairauteen ole saanut lääkehoitoa. Sen sijaan hyvin monet ovat kertoneet ongelmaksi sen, etteivät he saaneet lääkkeetöntä hoitoa.

Alkoholismi eli alkoholiriippuvuus on itsensä kieltävä sairaus. Jos alkoholistilta itseltään kysytään, millaista hoitoa hän haluaa, hän valitsee kohtuukäytön. Hän toimii niin yksinkertaisesti siksi, että hän on riippuvainen. Alkoholiriippuvuus aiheuttaa oireita kaikilla elämän osa-alueilla. Sairauden aiheuttamia käyttäytymisen ja tunne-elämän ongelmia ei voida hoitaa onnistuneesti ennen kuin päihteiden käyttö on lopetettu kokonaan.

Potilasjärjestömme on täysin samoilla linjoilla kuin lääkärit Antti Loimalahti, Kaisa Roiha ja Matti Rossi (HS Mielipide 9. 7.): potilaan terveydelle vaarallisia näkemyksiä ei saa vahvistaa, vaan lääkäri on velvollinen kyseenalaistamaan ne. Lääkärin etiikkaan kuuluu, että hänen tulee käyttää ja suositella vain tutkimuksia ja hoitoja, jotka ovat lääketieteellisen tiedon ja kokemuksen perusteella vaikuttavia ja tarkoituksenmukaisia.

Kohtuukäyttölääkkeistä esimerkiksi nalmefeenin hyödystä puuttuu näyttö (Lääkärilehti 1/2015): Lääke ei tarjoa lisähyötyä alkoholivieroituksessa niiden tutkimuksien perusteella, jotka valmisteesta ovat käytettävissä. Näin toteaa Saksan lääketieteellisten hoitojen laatua ja tehokkuutta arvioiva laitos Institute for Quality and Efficiency in Health Care.

Me, toipuneet päihderiippuvaiset ja heidän läheisensä, vetoamme suomalaisiin lääkäreihin, että he ottaisivat vastuun alkoholiriippuvuuteen sairastuneiden ohjaamisesta toimiviin hoitoihin. Alkoholiriippuvaiselle kohtuukäyttö ei ole enää vaihtoehto. Kohtuukäyttöön ohjaaminen ainoastaan pitkittää alkoholismiin sairastuneen ja hänen läheistensä kärsimyksiä.

Tarja Orre
potilasjärjestön puheenjohtaja
Suomen Päihderiippuvaiset ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat