Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieteellinen koulutus on myös yritysten hyväksi

Mielipide
 
Tuula Teeri

Susanne Björkholm kirjoitti (HS Tiede 6. 7.) yliopistojen rahoituksesta ja merkityksestä. Kirjoituksessa tiede asetettiin vastakkain yhteiskunnan ajankohtaisia tarpeita palvelevan soveltavan tutkimuksen ja ammattiin valmistavan koulutuksen kanssa.

Yliopistoissa tiede antaa kuitenkin pohjan paitsi tutkijoiden myös uusien asiantuntijoiden ja ammattilaisten koulutukselle. Valtio, me kaikki yhdessä, rahoitamme perustutkimusta, koska se avaa uusia uria, lisää ymmärrystämme maailmankaikkeudesta ja poikii aikanaan myös uusia käytännön sovelluksia. Koko nykyinen elämäntapamme on tieteellisen tutkimuksen ja sen soveltamisen tulosta.

Tutkijakuntaa ei kannata ajaa takaisin norsunluutorneihin. Yhteiskunnalliset ongelmat inspiroivat monen tutkijan ajattelua. Tieteen saavutukset toteutuvat yhteiskunnassa monin eri tavoin, joista yritystoiminta on yksi.

Yritysyhteistyö on osa monen tutkijan arkipäivää, eikä sitä tulisi hyljeksiä tieteen kannalta arvottomana. Yritysyhteistyön tekeminen haastaa yliopistojen tutkijoita uuteen ajatteluun. On tieteelle kunniaksi, että se pystyy luomaan edellytyksiä paremman yhteiskunnan luomiselle, parempia hoitoja, elämää helpottavaa tekniikkaa sekä uusia teollisuuden rattaita, joiden ansiosta syntyy työpaikkoja ja hyvinvointia.

Perustutkimuksen aikajänteet ovat pitkiä. Uuden havainnon kypsyminen hyödynnettäväksi tiedoksi tai teknologiaksi kestää vuosikymmeniä. Tätä kehitystä on vaikea nopeuttaa.

Asiaa voi verrata lapsen kasvattamiseen aikuiseksi – sekin kestää parikymmentä vuotta. Yliopistojen perusrahoituksen tulee siksi antaa yliopistoille vakaa pohja kehittää ja toteuttaa tehtäväänsä pitkäjänteisesti.

Innovaatiotoiminnan rahoittajat ja yritykset puolestaan panostavat sellaiseen tutkimukseen, joka on jo kypsää sovellettavaksi. Näitä tutkimuksen eri ulottuvuuksia ei tulisi asettaa vastakkain hyväksi ja pahaksi. Yhteiskunta, siis me kaikki yhdessä, hyötyy molemmista.

Nyt, kun yliopistosektorin rahoitusta joudutaan leikkaamaan, kannattaa pohtia, miten leikkaukset kohdennetaan siten, että tieteen kova ydin säilyy.

Kansainvälisten vertailujen valossa meillä näyttäisi olevan nykyiseen väestöpohjaan ja Suomen talouden kantokykyyn nähden liikaa opetus- ja tutkimusyksiköitä. Kun tähän haetaan ratkaisua, on aivan oikein pohtia, miksi pidämme yllä yliopistojamme ja mitä odotamme niiltä vastineeksi rahoituksellemme.

Miten päätetään perustutkimuksen volyymistä? Kenelle annettaisiin mahdollisuus tehdä tutkimusta kaikista velvoitteista vapaana – ja millä perusteella?

Kilpailtu tutkimusrahoitus ohjaa lisäresursseja kaikkein parhaille tutkijoille ja tutkimusyksiköille. Yhteiskuntamme tulevaisuuden kannalta rajallisten resurssien panostaminen parhaisiin osaajiimme tuntuisi oikealta ratkaisulta.

Tuula Teeri
rehtori, Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat